Διεθνές βραβείο για το έργο στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Διεθνές βραβείο για το έργο στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Με το διεθνές βραβείο για τις πολιτικές της στον τομέα της δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα για τις δράσεις της στην πρόληψη υπερδοσολογίας σε χρήστες οπιοειδών ουσιών, τιμήθηκε η Αθήνα κατά τη διάρκεια της 1ης Συνόδου Κορυφής του Partnership for Healthy Cities (Δίκτυο για Υγιείς Πόλεις) που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο από τον Οργανισμό Bloomberg Philanthropies, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τον Οργανισμό Vital Strategies και την πόλη του Λονδίνου, με θέμα την καταπολέμηση των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Ο
Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, παρέλαβε από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ιδρυτή των Bloomberg LP, Bloomberg Philanthropies και Παγκόσμιο Πρεσβευτή του Π.Ο.Υ. για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες και Τραυματισμούς, το βραβείο που κέρδισε η ελληνική πρωτεύουσα για τη στρατηγική και τις δράσεις της στην αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας οπιοειδών, το οποίο συνοδευόταν από χρηματική χορηγία ύψους 150.000 δολαρίων, ποσό που θα αξιοποιηθεί για να συνεχιστούν αυτές οι δράσεις.

 

Μάικλ Μπλούμπεργκ: «Η Αθήνα δίνει το παράδειγμα»

«Η Αθήνα δίνει το παράδειγμα για το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην κρίση της υπερδοσολογίας από οπιοειδείς ουσίες, επεκτείνοντας την πρόσβαση σε φάρμακα που μπορούν να σώσουν ζωές», ανέφερε ο κ. Μπλούμπεργκ, καλώντας τον Κώστα Μπακογιάννη στο βήμα για να παραλάβει το βραβείο της πόλης.
Η Αθήνα ήταν ανάμεσα στις πέντε πόλεις παγκοσμίως που κέρδισαν βραβείο σε διαφορετικούς τομείς της υγείας, από τα συνολικά 70 μέλη του διεθνούς Δικτύου.
Για τη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, σε αυτήν τη σημαντική διεθνή διοργάνωση για την Υγεία, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε:
«Η διεθνής αναγνώριση μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, ωστόσο η ουσιαστική ανταμοιβή για εμάς θα έρθει όταν όλοι οι χρήστες κερδίσουν ένα δεύτερο δικαίωμα στη ζωή μακριά από τους δρόμους. Η διάκριση της Αθήνας είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά τους πολύτιμους συμμάχους μας, το Υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα τον Υπουργό κ. Πλεύρη, ο οποίος διευρύνοντας νομοθετικά τη διαθεσιμότητα της ναλοξόνης βοηθά να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τον ΟΚΑΝΑ και τον Πρόεδρό του, Θανάση Θεοχάρη, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών».

Πρόγραμμα πρόληψης της υπερδοσολογίας από οπιοειδή στην Αθήνα από το 2020

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Δήμος Αθηναίων -έχοντας ενταχθεί στην πρωτοβουλία του Bloomberg Philanthropies, “Partnership For Healthy Cities”- σε συνεργασία με Μ.Κ.Ο. ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για τη διανομή ναλοξόνης και την εκπαίδευση ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, μέλη των οικογενειών τους, επαγγελματίες της υγείας και άλλους επαγγελματίες, στη χρήση και χορήγηση ναλοξόνης. Τον Μάρτιο του 2022 έγινε τροποποίηση ως προς τους στόχους του προγράμματος και έκτοτε η Αθήνα αναπτύσσει πρόγραμμα με στόχο τη μελέτη της επιδημιολογίας των μη θανατηφόρων περιστατικών υπερδοσολογίας από οπιοειδή και της θνησιμότητας όλων των αιτιολογιών μεταξύ των ενδοφλέβιων χρηστών, προκειμένου να βελτιωθεί η επιτήρηση της υπερδοσολογίας και η προώθηση των προγραμμάτων διάθεσης ναλοξόνης στην Ελλάδα.
Σε δήλωσή της, η Πρόεδρος των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων του δήμου, Φωτεινή Λεομπίλλα, τόνισε: «Η βράβευση της Αθήνας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια όλους όσοι εργαστήκαμε για τον ίδιο σκοπό. Είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας και συνεργασίας πολλών ανθρώπων, οργανισμών, οργανώσεων και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, μάς δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται, προκειμένου οι χρήστες ουσιών να έχουν την αποδοχή, τον σεβασμό και τη φροντίδα που δικαιούνται».

Οι δράσεις του Δήμου Αθηναίων στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει σειρά δράσεων σε όλους τους τομείς που αφορούν τις εξαρτήσεις. Συγκεκριμένα:
Στον τομέα της πρόληψης:
Ο δήμος, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ενίσχυσε το έργο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Αθηνά-Υγεία”, δημιουργώντας άλλο ένα νέο Κέντρο Πρόληψης στην 1η Δημοτική Κοινότητα, με απώτερο στόχο τη λειτουργία ενός κέντρου πρόληψης σε κάθε δημοτική κοινότητα, καθώς και την ενίσχυσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό.
Στον τομέα της μείωσης βλάβης:
– Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων Χρηστών: Από τον Απρίλιο του 2020, λειτουργεί ο μοναδικός Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, δυναμικότητας 70 ατόμων, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και τη στήριξη του ΚΥΑΔΑ. Μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 250 άστεγους ενεργούς χρήστες ουσιών, στους οποίους, εκτός από τη στέγαση και τη σίτιση, παρέχεται κοινωνικοπρονοιακή και ιατροφαρμακευτική φροντίδα, καθώς και άμεση διασύνδεση με θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ένταξη. Ο Ξενώνας από τον Ιανουάριο του 2022 στεγάζεται σε νέο χώρο και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του για τα επόμενα τρία χρόνια.
– Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης: Εγκαινιάστηκε από τον ΟΚΑΝΑ ο πρώτος χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης (Απρίλιος 2022), ενώ αναμένεται η λειτουργία πέντε κινητών μονάδων ως Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης μέσα στον χρόνο. Για τη λειτουργία των κινητών μονάδων θα υπάρξει συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον ΟΚΑΝΑ και έχει ήδη υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.
– Ενίσχυση του streetwork: Διπλασιάστηκε το εξειδικευμένο προσωπικό για την πραγματοποίηση επιτόπιων παρεμβάσεων όλο το 24ωρο καθημερινά σε όλη τη πόλη, σε σημεία που έχει παρατηρηθεί συνάθροιση αστέγων ή/και χρηστών.
– Δράση διαγνωστικών ελέγχων και διασύνδεσης με σύστημα υγείας: Σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία έρευνας AIDS & των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων & Αναδυόμενων Νοσημάτων, τον Προμηθέα και τη Θετική Φωνή υλοποιήθηκε δράση για τη διασύνδεση χρηστών πασχόντων από ηπατίτιδες ή/και HIV με γιατρούς και μονάδες ειδικών λοιμώξεων, προκειμένου να λάβουν την ενδεδειγμένη θεραπεία και ιατρική φροντίδα.

Ο στόχος της Συνόδου Κορυφής

Μέσα από αυτήν την πρώτη Σύνοδο του Δικτύου Partnership for Healthy Cities, που ολοκληρώνεται σήμερα (14-16/3), σκοπός είναι η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων στα αστικά κέντρα μέσα από βέλτιστες πρακτικές που σώζουν ζωές και δημιουργούν υγιέστερες και πιο ζωντανές πόλεις. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι μη μεταδοτικές ασθένειες (Non-communicable Diseases – NCDs), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του καρκίνου, του διαβήτη και των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών – καθώς και οι τραυματισμοί ευθύνονται για το 80% όλων των θανάτων παγκοσμίως, με τους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε NCDs.