Σ
τόχος είναι οι υπερ-τοπικής σημασίας χώροι πρασίνου του Λεκανοπεδίου, όπως είναι το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίο του Άρεως, το Αττικό Άλσος, να αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ζωής της Περιφέρειας, ανοιχτοί κι εύκολα προσβάσιμοι στους πολίτες της Αττικής, που θα προσφέρουν πολλές και ποιοτικές επιλογές για την αναψυχή και την περιβαλλοντική εκπαίδευση κι ευαισθητοποίηση, χιλιάδων οικογενειών.Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει τι προβλέπει το σχέδιο για το Πάρκο Τρίτση:
«Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσαν παρατάξεις αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου ψευδώς ισχυρίζονται πως στις προθέσεις της σημερινής “δεξιάς” Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής είναι η τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση του Πάρκου Τρίτση, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να τονίσουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, δεν αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του πράσινου πλούτου της Αττικής με κομματικό πρόσημο. Όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, πως οι “αριστεροί” δεν διαχειρίζονται καλύτερα στα σκουπίδια από τους “δεξιούς”, το ίδιο ισχύει και στη διαχείριση του πρασίνου. Δεν είναι ζήτημα κομματικής ταυτότητας, αλλά ζήτημα σχεδιαστικής ικανότητας κι αποτελεσματικότητας .
Δεύτερον, το Πάρκο Τρίτση ούτε τσιμεντοποιείται, ούτε εμπορευματοποιείται, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Αντίθετα, αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο Μητροπολιτικό Πάρκο, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των πολιτών. Μιλάμε για ένα Πάρκο ελεύθερο κι ανοιχτό στους πολίτες, ώστε να προσφέρει πολλές και ποιοτικές επιλογές για όσους το επισκέπτονται.
Τρίτον, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας είναι αυτή που από το Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα υλοποίησε μια σειρά από παρεμβάσεις στο Πάρκο, ώστε να βγει από την εικόνα παρακμής κι εγκατάλειψης που είχε περιπέσει και να καταστεί ξανά ένας χώρος φιλικός κι ασφαλής για τους χιλιάδες επισκέπτες. Η σημερινή αναβαθμισμένη εικόνα του Πάρκου Τρίτση δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα του Πάρκου που παραλάβαμε.
Τέταρτον, σε αντίθεση με τις πρακτικές των προηγούμενων Διοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής, που είτε δεν διεκδίκησαν ποτέ από το Κεντρικό Κράτος την ευθύνη διαχείρισης του Πάρκου, είτε αδιαφόρησαν για την κατάστασή του, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής , α) διεκδίκησε και πέτυχε να αναλάβει εκεί- νη την ευθύνη του φορέα διαχείρισης, β) να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για έργα και παρεμβάσεις, καθώς και γ) να προχωρήσει στο σχεδιασμό για να περάσουμε στην επόμενη μέρα.
Πέμπτον, ο σχεδιασμός για το μέλλον, σε αντίθεση με το παρελθόν, γίνεται ανοιχτά. Σε συνεργασία και με δημόσιο διάλογο στον οποίο συμμετέχουν όλοι: δήμοι, φορείς, πανεπιστήμια, κοινωνία των πολιτών. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν φοβάται τη διαφάνεια, δεν έχει κρυφή ατζέντα, δεν εξυπηρετεί ούτε συμφέροντα, ούτε κομματικές σκοπιμότητες.
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός μας
Στις 14 Φεβρουαρίου 2023 – στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας αναβάθμισης του “πάρκου Τρίτση” που ξεκίνησε το 2020, παρουσιάσαμε δημόσια το όραμά μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μητροπολιτικού Πάρκου.
Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας “Αντώνης Τρίτσης”, με τη βοήθεια video, φωτορεαλιστικών εικόνων, 3D μακέτας, διεθνών παραδειγμάτων και μοντέλων αξιολόγησης δημόσιων χώρων, οπτικοποιήθηκε το όραμα, ώστε να είναι αντιληπτοί από τον καθένα οι κύριοι άξονες του προσδοκώμενου σχεδιασμού.
Που δίνουμε έμφαση
Έμφαση δόθηκε σε επιρροές από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις αειφορικού σχεδιασμού, λειτουργικής αναβάθμισης, άθλησης και αναψυχής που ταιριάζουν και μπορούν να ενισχύσουν τον περιβαλλοντικό – δασικό χαρακτήρα του πάρκου, αλλά ταυτόχρονα να επιλύσουν λειτουργικά προβλήματα ( όπως π.χ. το ανεκμετάλλευτο τρενάκι και τα υφιστάμενα ερειπωμένα κτίρια), ζητήματα ασφάλειας με κινητά παρατηρητήρια αλλά και βιωσιμότητας και εκπαίδευση στην οικολογία με τα εναέρια δεντρόσπιτα διακριτικής παρατήρησης, ζητήματα ασυνέχειας και σύνδεσης με την πόλη κ.α.
Τα επόμενα βήματα με συμμετοχική διαδικασία
Μετά την παρουσίαση του οράματος, ακολούθησε έκθεση του έργου της οπτικοποίησης έως τις 24 Μαρτίου, ενώ στις 10 Μαρτίου διενεργήθηκε στον ίδιο χώρο, με την συνδρομή φοιτητών του πανεπιστημίου Δ. Αττικής αλλά και φορέων που ανταποκρίθηκαν, ένα πιλοτικό Workshop Συμμετοχικού Σχεδιασμού για την ευρύτερη διασύνδεση των κατοίκων της περιοχής με το σχεδιασμό του χώρου και την ανάπλαση του πάρκου.
Στο Workshop συμμετοχικού σχεδιασμού συμμετείχαν εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων-Καματερού, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του ΚΕΠΕΑ, του Συλλόγου Φίλων του Πάρκου και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Ο Συμμετοχικός Σχεδιασμός είναι μια συνεχής δυναμική συμμετοχική διαδικασία των πολιτών για την κατεύθυνση των επιλογών του σχεδιασμού χώρων και συστημάτων.
Η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, είναι ένας νέος για την Ελλάδα σημαντικός τρόπος που υιοθετεί για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται διαφορετικά φίλτρα στη διαδικασία του σχεδιασμού. Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα υφιστάμενων πάρκων όπου η διαδικασία – καθώς οι κοινωνίες εξελίσσονται -, διαρκεί πολλά χρόνια.
Από την άλλη πλευρά τα χρηματοδοτικά πλαίσια θέτουν συγκεκριμένες διαδικασίες διαβούλευσης, μελέτες, εγκρίσεις κλπ που επιβάλλουν χρονικά πλαίσια και ορόσημα που και αυτά τέθηκαν , στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού όπως δυναμικά εξελίσσεται σε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα μας διαδικασία.
Δεν θα επιτρέψουμε την μικροκομματική εκμετάλλευση του Πάρκου Τρίτση.
Τα προηγούμενα 3,5 χρόνια έγινε σημαντική προσπάθεια για να βγάλουμε το Πάρκο Τρίτση από την εγκατάλειψη. Δεν θα επιτρέψουμε η προσπάθεια αυτή να γίνει αντικείμενο άσκοπης μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Το Πάρκο Τρίτση και τα ζητήματα που αφορούν το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών της Αττικής πρέπει να μας ενώνουν. Όχι να μας διχάζουν.
Όποιος «αγαπά» το Πάρκο Τρίτση, συμμετέχει στη διαβούλευση.
Η Αττική αλλάζει και μαζί, αλλάζει και το Πάρκο Τρίτση. Διασφαλίζουμε στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου, ένα σύγχρονο, ασφαλή, ανθρώπινο κι αναβαθμισμένο χώρο πρασίνου.
Το σχέδιο μας βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε ούτε να κρύψουμε, ούτε να φοβηθούμε τίποτε. Πολύ σύντομα το ζήτημα θα έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και θα απαντήσουμε, μαζί με την ομάδα των τεχνοκρατών συμβούλων μας, σε κάθε ερώτηση που θα τεθεί.
Μέχρι τότε όμως και για να μην ανησυχεί άδικα η κα Δούρου, την προτρέπουμε εφόσον πραγματικά ενδιαφέρεται για το μέλλον του Πάρκου Τρίτση, ως υποψήφια βουλευτής στη Δυτική Αττική, να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμπληρώνοντας για αρχή το συνημμένο ερωτηματολόγιο του Workshop: https://forms.gle/T2VUt3XgW1CQYPXq6.
Εμείς έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και τη διαφάνεια. Καιρός να το αποδείξουν με πράξεις κι αυτοί που μας κατηγορούν αδικαιολόγητα.»