Μεταξύ των ομιλητών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην ένταση των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα πρόσφατα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με το σύστημα engaged, το ψηφιοποιημένο επιστημονικό εργαλείο, βρισκόμαστε 14% κάτω από το μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 χρόνων στη χρονιά την οποία είχαμε τα χειρότερα δεδομένα των τελευταίων ετών.»
Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι μπροστά μας και ότι η χώρα απέκτησε ένα στοιχειώδες σύστημα πολιτικής προστασίας μόλις το 2009, ενώ ανέφερε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιήσουμε το σχέδιο που αφορά στα έργα τα οποία προτεραιοποιούμε και θα υλοποιηθούν αυτή την τετραετία μέχρι το 2028 που λήγει η θητεία μας.»
Εκπροσωπώντας την επιστημονική κοινότητα, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι «ο δείχτης ξηρασίας έχει ήδη πλήξει τη χώρα μας η οποία ήδη είναι ημιερημική από τη Θεσσαλονίκη νότια στην Αργολίδα, νότια μέχρι τη Σπάρτη και τις παρυφές της νότιας Πελοποννήσου. Με το σενάριο των Παρισίων θα συνεχίσει τουλάχιστον για 40 χρόνια αυτή η ξηρασία.»
Το συνέδριο διοργάνωσε o Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με την Boussias Events, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Αναφερόμενος στην επιτυχία του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) και επισκέπτης Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κ. Νίκος Αυλώνας, δήλωσε: «Το Kifissia Summit θέλουμε να είναι πλέον το κύριο forum συζήτησης στη χώρα μας για θέματα κλιματικής ανθεκτικότητας. Γιατί η κλιματική κρίση θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τα μέτρα που λαμβάνονται».
Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι εξής: Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ευστάθιος Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, Ιωάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, τ. Πρόεδρος ΣΠΑΥ, Γεώργιος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου / Aντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Γιώργος Κοκκόλης, Γενικός Γραμματέας Δήμου Κηφισιάς, Xαράλαμπος Σαχίνης CEO ΕΥΔΑΠ, Marnie McGregor, Strategic Advisor, Global Covenant of Mayors for Climate and Energy (GCoM), Στέλιος Διακουλάκης, Αναπληρωτής Διευθυντής Ευρώπης, Δίκτυο Πόλεων C40 Cities, Ambassador Grammenos Mastrojeni, Senior Deputy Secretary General of the Union for the Mediterranean, Δρ Ευάγγελος Γερασόπουλος, Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Έφη Λαζαρίδου, CEO Ορβανισμού Νέας Γεωργίας, Νέα Γενιά, Στέφανος Αγίασογλου CEO ΟΣΥ ΑΕ, Κωνσταντίνα Καρύδη, Managing Director, Resilient Cities Catalyst Europe, Τίτος Ψαρουδάκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κηφισιάς, Γιώργος Κασναφέρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Κηφισιάς, Ελένη Ανδρεάδη, Group ESG Senior Director στον Ξενοδοχειακό όμιλο Sani/Ikos, Λένα Μαμιδάκη, Head of Strategic Development στο CSE, Σμαραγδή Ταλάκη, Head of HR & Sustainability, ΟΦΕΤ και Άγης Εμμανουήλ, Ηθοποιός – Σκηνοθέτης.
Τον γενικό συντονισμό του Συνεδρίου είχε η κα Αμαλία Βραχνού, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού Κηφισιάς και Εντεταλμένη Σύμβουλος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας του Δήμου Κηφισιάς.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), EUROBANK, RAM EUROPE, SUNEL, ΠΑΡΟΣΑΝΤΟ ΙΚΕ, Στεργίου και το Κέντρο Αειφορίας CSE.
Ο Δήμος Κηφισιάς ευχαριστεί θερμά το ΔΣ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για την ευγενική φιλοξενία.
Ο δήμος Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας – Εκάλης άνοιξε τον διάλογο για τις καινοτόμες πρακτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις εφαρμοσμένες πολιτικές κλιματικής ανθεκτικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Στα δάση και στις πολιτικές πρόληψης για τις πυρκαγιές αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευστάθιος Σταθόπουλος. Όπως είπε, κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, η έκταση που επλήγη «είναι σαφώς κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 27 ετών». «Με βάση το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus, είμαστε 15-20% κάτω από το μέσο όρο 27ετίας», είπε ο κ. Σταθόπουλος. Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στα έργα πρόληψης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι «μέχρι το 2021 η Ελλάδα δαπανούσε 10-20.000 ευρώ το χρόνο ανά δασική υπηρεσία για έργα πρόληψης, καθαρισμού δασών, διαχείρισης και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Από τις αρχές του 2022 μέχρι τις αρχές του 2026 δηλαδή για 4 χρόνια η χώρα θα διαθέσει τουλάχιστον 430 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή δαπανώνται μέσω του προγράμματος “Antinero” με 180 συμβάσεις διαφορετικές σε όλη τη χώρα για αναδασώσεις, για καθαρισμούς, για δασικούς δρόμους ένα ποσό που είναι άνευ προηγουμένου. Eίναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική κυβέρνηση στην ελληνική πολιτεία με οποιοδήποτε ιδεολογικό ή πολιτικό της καθεστώς». Ο κ. Σταθόπουλος μίλησε για τους άξονες αποκατάστασης για το Πεντελικό όρος και επισήμανε ότι η μελέτη αποκατάστασης «ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα». Όπως τόνισε η αντιπυρική περίοδος έχει παραταθεί για μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών ενώ προσέθεσε ότι στις 18 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα στο κομμάτι Νέας – Παλαιάς Πεντέλης, στο τμήμα του δάσους που γειτνιάζει περισσότερο με την Κηφισιά. «Μία αναδάσωση 18.000 στρεμμάτων στην Πεντέλη και μία δεύτερη 14.500 στρεμμάτων στην Πάρνηθα μέσω του εθνικού προγράμματος “antinero” είναι ήδη συμβασιοποιημένες από τον Ιούνιο και από τον Νοέμβριο και για τους προσεχείς 15 μήνες θα εκτελεστούν οπότε υπολογίζεται περίπου πάνω από 2 εκατομμύρια νέα δέντρα με όλη την προσοχή και επιστημονική φροντίδα και με όλες τις συμβουλές των δασολόγων θα εκτελεστούν τόσο στην Πεντέλη όσο και στην Πάρνηθα και σε άλλες περιοχές της χώρας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας-Εκάλης, Βασίλης Ξυπολυτάς, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρει η κλιματική κρίση στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και στην ανάγκη να οικοδομηθεί η κλιματική ανθεκτικότητα των δήμων μέσω μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν.
«Η Κηφισιά δεν έχει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα τα τελευταία 30 χρόνια. Έχουμε ζητήσει από συναρμόδια υπουργεία μία μελέτη της τάξεως των 850 χιλιάδων ευρώ η οποία δεν θα τρέξει από το δήμο αλλά από ανώτατα όργανα έτσι ώστε να εκπονηθούν έργα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά», σημείωσε ο κ. Ξυπολυτάς ενώ έδωσε έμφαση και στα φαινόμενα λειψυδρίας.
«Είμαστε ο μόνος δήμος που έχει απαγορεύσει την κάλυψη των κήπων. Φτάσαμε σε ένα σημείο που να υπάρχει κάλυψη των κήπων 100% σε υπόγεια κόβοντας εκατοντάδες δέντρα, κόβοντας στην ουσία το οξυγόνο και τη μείωση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας», τόνισε ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν μία δενδροφύτευση 10.000 δέντρων εντός της πόλης της Κηφισιάς. «Κάθε χρόνο βάζουμε περίπου 2.000 δέντρα. Το 2025 θα πάμε στο επόμενο βήμα, θα ξεκινήσουμε για πρώτη φορά πιλοτικά την περιβαλλοντική πιστοποίηση των επιχειρήσεων της Κηφισιάς σε εθελοντική βάση, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις μας να είναι κλιματικά πιο ουδέτερες και εμείς παράλληλα σαν δήμος θα επιδοτούμε με διάφορους τρόπους τις πολιτικές αυτές των επιχειρήσεων. Θα δώσουμε μεγαλύτερη βάση στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση . Είμαστε στο τελικό στάδιο να φέρουμε τη χάρτα πρασίνου στην πόλη μας. Μέσα στην 5ετία θα έχουμε μία μείωση εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου 50% στο δήμο της Κηφισιάς με διάφορους τρόπους», υπογράμμισε.
Στην ανάγκη για πόρους για την πολιτική προστασία της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε με τη σειρά του ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, A’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Η πολιτική προστασία των δήμων πλέον αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά και ως έννοια και ως οργάνωση και ως μέσα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με καλή προετοιμασία και καλή αντιμετώπιση σε πρώτο χρόνο πολύ καλύτερα τα πράγματα απ’ ότι συνέβαινε πριν από 10 χρόνια. Μετά από πάρα πολύ καιρό οργανωθήκαμε, πήραμε καθοδήγηση, σχέδια για κάθε είδους καταστροφή ή κίνδυνο και κληθήκαμε με σφιχτά χρονοδιαγράμματα και επιτήρηση και εποπτεία να προσαρμόσουμε αυτά τα τοπικά πλάνα στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Ξαφνικά στην ατζέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης φέραμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ξαφνικά καταφέραμε να έχουμε το σύστημα τοπικής πολιτικής προστασίας», σημείωσε. Στη συνέχεια τόνισε την αναγκαιότητα για σοβαρούς πόρους για την πολιτική προστασία.
«Απαιτούνται σοβαροί πόροι. Πρέπει να μπούμε σε μία λογική ότι τα ήδη πολύ πιεσμένα και πεπερασμένα οικονομικά των Δήμων δεν μπορούν να αντέξουν σοβαρές επενδύσεις και υποδομές σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό για την πολιτική προστασία. Χρειάζονται να καθοδηγηθούν πόροι σοβαροί προς τους δήμους», τόνισε ο κ. Κωνσταντέλλος.
Από την πλευρά του ο γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών / Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός έδωσε έμφαση στην συνεχή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Μεσογείου, που ξεπερνά το μισό βαθμό, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 3.5 βαθμούς. Επιπλέον ο κ. Ζερεφός στάθηκε στην ξηρασία που παρατηρείται ενώ τόνισε ότι φέτος «είναι η τέταρτη κατά σειρά ξηρή περίοδος για την ελιά». Παράλληλα επισήμανε ότι η ξηρασία οδηγεί και στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών, την αύξηση της ανόδου της μέσης στάθμης της θάλασσας σε όλη τη Μεσόγειο η οποία αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι πριν.
Σημειώνεται ότι σκοπός του συνεδρίου ήταν να εκκινήσει τον διάλογο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με τις καινοτόμες πρακτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και τις εφαρμοσμένες πολιτικές κλιματικής ανθεκτικότητας.
Στην επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ανθεκτικών κοινωνιών στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, στην έλλειψη βροχοπτώσεων, τους περιορισμένους υδάτινους πόρους, αλλά και στην αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώνεται αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο του “Kifissia Summit – Καινοτόμες Πρακτικές και Πολιτικές Κλιματικής Ανθεκτικότητας” που πραγματοποιείται στο μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο υπουργός χαιρετίζοντας το συνέδριο επισήμανε ότι πρόκειται « για μία σημαντική και πολύ χρήσιμη πρωτοβουλία για να μπορέσουν οι καλές πρακτικές, μαζί με την πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε, να διεισδύσουν στις κοινωνίες μας, στα δίκτυά μας, στους ανθρώπους μας, στους ενεργούς πολίτες και αυτό να χτίσει πρώτα απ’ όλα εμπιστοσύνη και στη συνέχεια ανθεκτικότητα. Ανθεκτικότητα την οποία έχουμε ανάγκη ως κοινωνίες για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που κάποιοι αναγνωρίζουν ότι πλέον έχει περάσει στο επίπεδο της κλιματικής κρίσης, ενώ άλλοι πιο απαισιόδοξοι μιλούν για κλιματική κατάρρευση».
«Σύμφωνα με το Σύστημα Engage, που είναι το ψηφιοποιημένο επιστημονικό εργαλείο, βρισκόμαστε 14% κάτω από το μέσο όρο των καμένων εκτάσεων, τα τελευταία 20 χρόνια, στην χρονιά για την οποία είχαμε τα χειρότερα πυρομετεωρολογικά δεδομένα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός και προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου εκδηλώθηκαν 9000 ενάρξεις πυρκαγιών. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν έχουν σταματήσει να παλεύουν με τις φωτιές. «Συνεχίζουν από Μάρτιο. Παλεύουν μέρα και νύχτα. Είχαμε 9000 ενάρξεις πυρκαγιών φέτος στη χώρα. Αυτό συνεχίζει, και σήμερα που μιλάμε, είναι η προτελευταία μέρα της αντιπυρικής περιόδου, αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές», υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι παράγοντας σε αυτό αποτελεί η έλλειψη βροχοπτώσεων καθώς όπως είπε «τους τελευταίους 6-7 μήνες δεν έχει ή έχει βρέξει ελάχιστα και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν προβλέπεται αυτό να γίνει, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου».
Σχετικά με τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου ο υπουργός τόνισε ότι «ήταν αποτέλεσμα και συνισταμένη των εξαιρετικών προσπαθειών που κάναμε όλοι μαζί». «Η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, οι εθελοντές, οι δασοκομάντος, πλέον με τους φετινούς έχουμε συστήσει 20 ομάδες τέτοιες, 1500 άτομα σε όλη την Ελλάδα, αερομεταφερόμενες ομάδες εξαιρετικών και πολύ καλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών, ο στρατός, η αστυνομία, οι δασάρχες, οι δασοφύλακες, ένα νέο δόγμα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, το οποίο εφαρμόσαμε όλοι μαζί και οφείλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία σας», σημείωσε.
Αναφερόμενος στα σπίτια που έχουν χτιστεί σε ημιαστικές-ημιδασικές περιοχές του λεκανοπεδίου, και τα οποία, όπως είπε «με ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας νομιμοποιήθηκαν», τώρα «η πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη να προστατεύσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους συμπολίτες μας και τις περιουσίες τους, ταυτόχρονα με τη μάχη που δίνεται για την προστασία των δασών μας».
Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην Ισπανία ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι μετεωρολόγοι κάνουν αναφορές για «ένα ακραίο φαινόμενο, το οποίο οδηγεί σε κατακλυσμιαίες πλημμύρες».
Σχετικά με τα φαινόμενα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος και τους περιορισμένους υδάτινους πόρους ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση « οδηγεί σε προβλήματα και στην πρωτογενή παραγωγή». «Για τους γνωρίζοντες και αυτούς που ενδιαφέρονται βλέπετε τι δυσκολίες αντιμετωπίζει η ελιά αυτήν την εποχή, που αν δεν ποτιστεί ή δεν βρέξει, δεν μεγαλώνει ο καρπός της, το κάστανο και ούτω καθεξής. Αμέσως αυτό θα οδηγήσει σε σμίκρυνση της παραγωγής και αύξηση των τιμών. Καταλαβαίνετε το ντόμινο για το οποίο μιλάμε στις εθνικές οικονομίες και στο παγκόσμιο εμπόριο και στην παραγωγή. Άρα πίεση στους υδάτινους πόρους, προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή και βίαιες μεταναστευτικές ροές», υπογράμμισε ο υπουργός.
Αναφορικά με τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κλιματική ανθεκτικότητα ο υπουργός είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν την ικανότητα να συνομιλούν με τον κόσμο άμεσα, αδιαμεσολάβητα και να πείθουν τους συμπολίτες τους. Έτσι ώστε αν υπάρχει αρτιότητα σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση, αλλά και τα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία να μπορέσουν να προστατεύσουν τους δημότες όσο το δυνατόν καλύτερα στις προκλήσεις που φέρνει το αύριο. Αυτό προφανώς απαιτεί πόρους και πρέπει να το δούμε, αλλά απαιτεί και τη δυνατότητα να εξηγήσουμε και να βάλουμε στα νηπιαγωγεία μας, στα σχολεία μας, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση την ανθεκτικότητα στις κρίσεις, έτσι ώστε να καταλάβουν τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, άρα οι νέοι ενεργοί πολίτες, τι σημαίνει να μην σπαταλώ πόσιμο νερό στο πλύσιμο ενός αυτοκινήτου, να μην κατασπαταλώ πόσιμο νερό στην πρωτογενή παραγωγή, να χρησιμοποιώ δεύτερης και τρίτης χρήσης νερό για να κάνω δουλειές, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν θέματα υγιεινής, με στόχο να εξοικονομείται πόσιμο νερό για τους ανθρώπους. Να προχωρήσουμε τη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να υλοποιηθούν αυτά τα μικρά και μεσαία έργα φραγμάτων ή άλλων έργων, και να κάνουμε αντιπλημμυρικές υποδομές, έτσι ώστε τους τους χειμερινούς μήνες, αυτή τη βροχή που θα έχουμε, όταν θα την έχουμε, να μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε, να είναι in good use. Φυσικά θα πρέπει να είναι δεδομένη, κατά την άποψή μου, η προσπάθεια των πόλεων που βρέχονται από νερό και των νησιών μας να χρησιμοποιούν παράλληλα με τις ΑΠΕ, μικρές και μεσαίες μονάδες εργοστασίων αφαλάτωσης, έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αυτό το νερό, όπως κάνουν εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες στο Ισραήλ, το οποίο ουσιαστικά χτίστηκε και φτιάχτηκε σε μία έρημο και δεν είχε δυνατότητα ούτε πρωτογενούς παραγωγής, ούτε υδάτινων πόρων, ούτε τίποτε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Τέλος υπογράμμισε: «Η ανάγκη ωθεί τον άνθρωπο να εξελιχθεί να προχωρήσει μπροστά και να δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ευημερήσουν και οι επόμενες γενιές. Με πολλή μάχη και πολλή προσπάθεια αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές».
«Έξυπνη πόλη είναι μια πόλη, η οποία αντιλαμβάνεται ποιο είναι το διακύβευμα της εποχής και έρχεται με απλούς τρόπους με ή χωρίς τεχνολογία να δώσει λύσεις σε πραγματικές ανάγκες των πολιτών και του περιβάλλοντος» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε ότι «αν συμβιβαστούμε με τις συνθήκες που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα το παιχνίδι είναι χαμένο. Δεν είναι όμως χαμένο και δεν πρέπει να παραδεχτούμε ή να αποδεχτούμε τις κακές πρακτικές που μέχρι σήμερα είχαμε στις πόλεις μας» αναφέροντας χαρακτηριστικά τα συνθήματα στους τοίχους και τις αφίσες, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια στα πεζοδρόμια. «Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε από την αρχή για να γίνουν οι πόλεις μας λίγο πιο ανθρώπινες». Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «αν ένας πολίτης νιώσει ότι ο δήμος, η πόλη του τον ταλαιπωρεί δεν θα ασχοληθεί ποτέ, πρέπει πρώτα να την αγαπήσει. Και πρέπει όσοι διοικούμε να δίνουμε το παράδειγμα». Μιλώντας για τα Τρίκαλα, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «αυτό το οποίο κάναμε ήταν ότι καθίσαμε να δούμε πώς θέλουμε εμείς να είναι η πόλη στην οποία θέλουμε να ζήσουμε. Στην ουσία θα πρέπει να δούμε τους δήμους μας σαν μια εικόνα την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε» και συμπλήρωσε ότι «η αυτοδιοίκηση, το περιβάλλον θέλουν υπομονή και σχεδιασμό. Πώς θα μπορέσουμε δηλαδή καθένα κομμάτι από αυτά που σχεδιάζουμε να μπούνε στον σωστό χρόνο στην σωστή θέση». Επεσήμανε ότι «πρέπει να δείξεις ότι νοιάζεσαι για τον τόπο σου, την πόλη σου, έχεις ένα όραμα, ένα σχέδιο. Πρέπει να ξεβολευτούμε για να αλλάξει η εικόνα, η κοινωνία μας, πρέπει να δώσουμε εμείς το παράδειγμα και μετά να το ζητήσουμε από τους πολίτες μας».
Όσον αφορά στο κομμάτι της κλιματικής κρίσης ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν έξυπνες λύσεις «για να προλάβουμε γεγονότα, να δούμε με τα διάφορα προγράμματα που «‘τρέχουν’ τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τουλάχιστον τις συνέπειες όσο αυτό είναι δυνατό». Αναφερόμενος στις καταστροφές που έφεραν ο Ιανός και ο Ντάνιελ τις οποίες έζησε ως δήμαρχος και υπουργός είπε ότι «θα πρέπει να βρούμε λύσεις οι οποίες κουμπώνουν στις ανάγκες των πόλεων μας. Κάθε δήμος θα πρέπει να δει πώς η τεχνολογία μπορεί πραγματικά να δώσει λύση. Το θέμα είναι να είμαστε εκεί και να σκεφτούμε τα χειρότερα σενάρια τα οποία πλέον δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά τα βλέπουμε να συμβαίνουν. Τεχνολογία για την βιωσιμότητα, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ‘τρέχει’ προγράμματα 320 εκατ. ευρώ για smart cities, ελπίζουμε να δημοπρατήσουμε τα έργα και η τεχνολογία στον βαθμό που μπορεί να βοηθήσει να ανακόψουμε όσο μπορούμε τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η κλιματική κρίση».
«Η κλιματική κρίση και οι συνέπειες της θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίστηκε παγκοσμίως και η πανδημία. Πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ένας μηχανισμός χρηματοδότησης αντίστοιχα του Ταμείου Ανάκαμψης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συνδράμει και καλύψει όλες τις σημαντικές απαιτούμενες δράσεις και έργα θωράκισης των μεγάλων αστικών Κέντρων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στο πρώτο συνέδριο κορυφής «Kifissia Summit», που διοργανώνει ο Δήμος Κηφισιάς στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανισμών.
Παράλληλα, ανέδειξε την αναγκαιότητα εφαρμογής της Μητροπολιτικότητας ως του μοναδικού βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης που μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, όσον αφορά το λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας, καθώς «στην Αττική τα δεδομένα δεν είναι ίδια με όλες τις άλλες Περιφέρειες της επικράτειας. Είναι η μοναδική Περιφέρεια στον πλανήτη που παράγει το 48% του ΑΕΠ της χώρας και εν τούτοις, έχει σχεδιαστεί άναρχα με τις ευθύνες της πολιτείας να είναι εδώ και δεκαετίες διαχρονικές, καθώς δεν κατέστη εφικτή η εφαρμογή μιας πραγματικά ολιστική πολιτική αποκέντρωσης στην χώρα. Οι υποδομές μας, δεν έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενούν 4,5 εκατομμύρια πολίτες» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται «ένας ευέλικτος μηχανισμός με ακαριαία αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση κρίσεων. Η ανάληψη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός έργου, θα πρέπει να γίνεται από έναν και μόνο φορέα, από έναν οργανισμό δημόσιου συμφέροντος. Και αυτός είναι που θα κρίνεται, θα λογοδοτεί και το κυριότερο δεν θα μπορεί να μεταθέτει τις ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις, αποτυχίες ή στρεβλώσεις. Στην Περιφέρεια Αττικής, είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να αναλάβουμε τη μεγάλη αυτή ευθύνη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες και στις δικές τους υψηλές προσδοκίες, εφόσον η Πολιτεία μας εμπιστευθεί και μας εξασφαλίσει ξεκάθαρες αρμοδιότητες και απαραίτητους πόρους».
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε παράλληλα πως «διεκδικούμε από το κεντρικό κράτος να μας εκχωρήσει αυτές τις ξεκάθαρες αρμοδιότητες, αυτή την ευθύνη, τον κεντρικό συντονισμό και το δικαίωμα να διαχειριζόμαστε μητροπολιτικά όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν το δύσκολο εγχείρημα που έχουμε αναλάβει, μαζί βεβαίως και με την απαραίτητη χρηματοδότηση. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους είναι γράμμα κενό».
Μάλιστα, για να καταδείξει την έκταση του προβλήματος των συναρμοδιοτήτων εξήγησε πως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού δεκάδων ρεμάτων του λεκανοπεδίου εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, «δεν υπήρξε ούτε ένα που να μην έπρεπε να διευκρινίσουμε εάν η φροντίδα έγκειται σε εμάς, στους οικείους Δήμους ή στο Υπουργείο».
Έργα και δράσεις της Περιφέρειας Αττικής
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, αλλά δίνει πρωτίστως έμφαση στην πρόληψη και την ετοιμότητα με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμευτεί να διαθέσει τουλάχιστον το 30% των πόρων του ΕΣΠΑ, που ανέρχονται συνολικά σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αποκλειστικά για δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτό, μεταφράζεται σε περισσότερα από 480 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν για την θωράκιση του λεκανοπεδίου.
Ακολούθως προέβη σε έναν μίνι απολογισμό των σχετικών δράσεων της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικότερα:
– Καθαρισμός Ρεμάτων: Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός 18 ρεμάτων στους Δήμους Σαρωνικού και Αχαρνών που είχαν πληγεί πέρυσι από τις πυρκαγιές, με στόχο τη μείωση του κινδύνου πλημμυρών σε συνολικό μήκος 9,7 χιλιομέτρων και ο καθαρισμός του κεντρικού ρέματος της Παλλήνης, μήκους 800 μέτρων. Συγχρόνως, ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού 19 ρεμάτων της Ανατολικής Αττικής συνολικού μήκους 20,9 χιλιομέτρων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση καθώς εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό αναβάθμισης όλων των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών
– Προστασία Κηφισού: Η Περιφέρεια Αττικής για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση καθαρισμού όλων των υπόγειων τμημάτων του Κηφισού ποταμού, μήκους 8,6 χιλιομέτρων. Μέχρι σήμερα από τα πλακοσκεπή μέρη του έχουν απομακρυνθεί 9.000 τόνοι φερτών υλικών, με την επιχείρηση να βρίσκεται σε εξέλιξη για την απομάκρυνση μπαζών και απορριμμάτων. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή, αδιανόητη κατάσταση που καταδεικνύει και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα συνεργεία μας, τα οποία συγχαίρω για την επιτυχή τους παρέμβαση στο πεδίο» όπως είπε.
– Αντιπλημμυρική Προστασία: Ξεμπλόκαρε το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και των όμορων Δήμων που παρέμενε στάσιμο επί 17 χρόνια. Ο νέος συλλεκτήριος αγωγός ομβρίων υδάτων μήκους 1.213 μέτρων, θα περιλαμβάνει 8 υπόγειες δεξαμενές.
– Αναβάθμιση Μητροπολιτικών Πάρκων: Έχει ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ για την λειτουργική αναβάθμιση και προστασία των μητροπολιτικών πάρκων της Αττικής, ενώ «μόλις χθες ανακοινώσαμε με χαρά και υπερηφάνεια τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση του λεκανοπεδίου. Αναφέρομαι στο Μητροπολιτικό Πάρκο Φαληρικού Όρμου, έκτασης 541 στρεμμάτων για το οποίο υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ένταξη και χρηματοδότησή του, ύψους 370 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή και προσφέροντας παράλληλα χώρους πρασίνου και αναψυχής στους κατοίκους» όπως ανέφερε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Η κλιματική κρίση είναι μια υπαρξιακή απειλή για τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».