Στα αντιδιαβρωτικά έργα ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Στα αντιδιαβρωτικά έργα ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Για την πορεία των αντιδιαβρωτικών έργων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων Πάρνηθας ενημερώθηκε, από αρμόδια στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και του Δασαρχείου Πάρνηθας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Στάθη Σταθόπουλο, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην περιοχή.

Ε
ιδικότερα, τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Δασών ενημέρωσε ο Γενικός Διευθυντής Δασών, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, παρουσία των εκπροσώπων των Αναδόχων Αποκατάστασης. Από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ήταν η Εκτελεστική Διευθύντρια, κυρία Αγγελική Κοσμοπούλου. Από την Τράπεζα Πειραιώς ο CEO, κ. Χρήστος Μεγάλου, ο Group Chief Operating Officer, κ. Χαράλαμπος Μαργαρίτης και ο Ηead of Technical Services, κ. Γιώργος Δασκαλάκης. Από την ΔΕΗ η Γενική Διευθύντρια Υποστηρικτικών Λειτουργιών, κυρία Ζωρζέτα Χριστοδουλοπούλου και η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας, κυρία Σοφία Δήμτσα. Στην περιήγηση ήταν, επίσης, ο Δήμαρχος Αχαρνών, κ. Σπύρος Βρεττός και ο Δήμαρχος Φυλής, κ. Χρήστος Παππούς.

Τα εν λόγω αντιδιαβρωτικά έργα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20.11.2023, υλοποιούνται από Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και από εργοληπτικές εταιρείες δασοτεχνικών έργων, ενεργοποιώντας το θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης.

Ειδικότερα:

– Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης είναι Ανάδοχος Αποκατάστασης του έργου: «Αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων Πάρνηθας, στην περιοχή Ρέμα Αγίου Γεωργίου και Ρέμα Πλατανάκι (Επιφάνεια 1)»

– Η ΔΕΗ Α.Ε. είναι Ανάδοχος Αποκατάστασης του έργου: «Αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων Πάρνηθας, στην περιοχή Ρέμα Γιαννούλας και Ρέμα Φιχθίου (Επιφάνεια 2)»

– Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. είναι Ανάδοχος Αποκατάστασης του έργου: «Αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων Πάρνηθας στην περιοχή Ρέμα Κατερίνιζας και Ρέμα Πικροδάφνεζας (Επιφάνεια 3)»

Σε όλες τις επιφάνειες έχει περαιωθεί, μέχρι σήμερα, το 30% περίπου των αντιδιαβρωτικών έργων. Επισημαίνεται ότι τα έργα αυτά ακολουθούν το περιεχόμενο εγκεκριμένων μελετών και κατασκευάζονται στο πεδίο, σύμφωνα με τους κανόνες της δασικής επιστήμης και τεχνικής, για την προστασία των εδαφών ως απόλυτης προτεραιότητας, ενώ θα ακολουθήσουν άμεσα και τα αντιπλημμυρικά έργα, που θα θωρακίσουν την πρόσφατα πληγείσα περιοχή.

Η εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων προβλέπει εκτός όλων των άλλων, υλοτόμηση των καμένων δέντρων, που βρίσκονται εκατέρωθεν του δασικού και μη οδικού δικτύου και σε βάθος 30 μέτρων (ζώνη πλάτους 60 μέτρων), καθώς και αυτών που βρίσκονται εκατέρωθεν των μονοπατιών πεζοπορίας και σε βάθος 30 μέτρων (ζώνη πλάτους 60 μέτρων), προκειμένου αφενός να εξασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία των εργαζόμενων και των επισκεπτών του δάσους και αφετέρου για λόγους αντιπυρικής προστασίας του ευαίσθητου μετά την πυρκαγιά δασικού οικοσυστήματος.

Τα υλοτομηθέντα δέντρα στις ζώνες αυτές, χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων και εάν πλεονάζουν μετατοπίζονται στους δασόδρομους, προκειμένου να διατεθούν για την κάλυψη ατομικών αναγκών κατοίκων της περιοχής ευθύνης μας.

Τα κλαδιά που προκύπτουν από την αποκλάδωση των δέντρων, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κλαδοδεμάτων και εάν πλεονάζουν θρυμματίζονται και διασκορπίζονται στις ζώνες αυτές για τον εμπλουτισμό του εδάφους.

Σημειώνεται πως για την κατασκευή των αντιδιαβρωτικών δεν υλοτομούνται δέντρα, στα οποία έχει παραμείνει άκαυτο και ζωντανό, έστω και ελάχιστο τμήμα της κόμης τους.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε για την υλοποίηση των έργων: «Επισκεφθήκαμε τα αντιδιαβρωτικά έργα στην Πάρνηθα, που γίνονται με αναδόχους αποκατάστασης το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαριδης, την ΔΕΗ Α.Ε. και την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Έργα, που προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αποτελούνται από κορμοδέματα, κλαδοδέματα και κορμοφράγματα, που συγκρατούν το χώμα και το νερό και μας προστατεύουν από τις πλημμύρες, που ακολουθούν τις μεγάλες πυρκαγιές. Είναι έργα που προχώρησαν πολύ ικανοποιητικά και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αναδόχους αποκατάστασης, για την ποιότητα των έργων με την οποία υλοποιείται αυτή η κοινωνική προσφορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ομίλου Λασκαρίδη. Η δουλειά προχωρά πολύ γρήγορα και βλέπουμε ήδη ότι η φύση μάς προλαβαίνει με τα πρώτα σημάδια φυσικής αναγέννησης, μικρά πευκάκια, κουμαριές τα οποία ήδη ξεκινούν και βλασταίνουν και στηρίζουμε αυτή τη βλάστηση με τις εργασίες που γίνονται εδώ με τρόπο γρήγορο και άψογο κυριολεκτικά».

H υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος αποκατάστασης, Γενική Διευθύντρια Υποστηρικτικών Λειτουργιών, Ζωρζέτα Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε σχετικά: «Η Πάρνηθα είναι ο πνεύμονας της Αθήνας και ο τόπος αναψυχής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Αναλάβαμε το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της περιοχής γιατί έχουμε την οικονομική δυνατότητα, την ικανότητα και την εξειδίκευση, μαζί με τους ειδικούς δασολόγους, να παραλάβουμε τις καμένες εκτάσεις και να παραδώσουμε στους κατοίκους του Δήμου Φυλής ένα βουνό ασφαλές από πλημμυρικά φαινόμενα και στους κατοίκους της Αττικής έναν τόπο διασκέδασης και ξεκούρασης».

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός αναφέρθηκε στην πορεία των έργων που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση κορμοδεμάτων και κλαδοπλεγμάτων και έχουν ολοκληρωθεί κατά το 1/3. «Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά που ξεκίνησε πριν ένα μήνα και περιλαμβάνει την κατασκευή κορμοδεμάτων και κλαδοπλεγμάτων. Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί το ένα τρίτο των εργασιών, ενώ σε δύο μήνες αναμένεται η ολοκλήρωσή τους, ώστε να περάσουμε στα αντιπλημμυρικά. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό για το ενδιαφέρον που έχει δείξει για την αναγέννηση της Πάρνηθας, όλους τους φορείς που συνδράμουν και κυρίως τους εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά στο βουνό για την επίτευξη του στόχου μας.»

ΔΕΗ: Αποκατάσταση 13.600 στρεμμάτων στην Πάρνηθα με χορηγία 2,5 εκατ. ευρώ

Τη χρηματοδότηση και υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων των καμένων εκτάσεων σε δύο περιοχές της Πάρνηθας, το Ρέμα Γιαννούλας και το Ρέμα Φίχθι, συνολικού εμβαδού 13.626 στρεμμάτων ανέλαβε η ΔΕΗ.

Το κόστος του έργου για το οποίο επελέγη η ΔΕΗ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως Ανάδοχος Αποκατάστασης και Αναδάσωσης της Περιοχής 2, ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ.

Το έργο έχει ήδη ανατεθεί από τη ΔΕΗ σε τρεις Δασικούς Συνεταιρισμούς οι οποίοι ξεκίνησαν την υλοποίησή του υπό την επίβλεψη δασολόγου, ώστε να εκτελεστεί σύμφωνα με τους κανόνες της δασικής επιστήμης και τεχνικής, αλλά και τις προδιαγραφές της εγκεκριμένης μελέτης και τις οδηγίες της δασικής υπηρεσίας. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στις περιοχές που έχει αναλάβει η ΔΕΗ, θα κατασκευαστούν κορμοδέματα 326.000 μέτρων και άλλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις όπως κλαδοδέματα, κορμοφράγματα και σανιδότοιχοι. Για την κατασκευή των αντιδιαβρωτικών δεν θα υλοτομηθούν δένδρα στα οποία έχει παραμείνει άκαυτο και ζωντανό έστω και ελάχιστο τμήμα της κόμης τους. Θα υλοτομηθούν τα καμένα δέντρα που βρίσκονται εκατέρωθεν του δασικού και μη οδικού δικτύου καθώς και τα καμένα δέντρα που βρίσκονται εκατέρωθεν των μονοπατιών πεζοπορίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία των επισκεπτών του δάσους και για λόγους αντιπυρικής προστασίας του ευαίσθητου δασικού οικοσυστήματος μετά την πυρκαγιά.

Τα υλοτομηθέντα δέντρα στις ζώνες αυτές, θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων. Τα κλαδιά που θα προκύψουν από την αποκλάδωση των δέντρων θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλαδοδεμάτων. Εάν πλεονάζουν θα θρυμματιστούν και θα διασκορπιστούν στις ζώνες αυτές για τον εμπλουτισμό του εδάφους.

Οι δύο περιοχές που ανέλαβε να αποκαταστήσει η ΔΕΗ αποτελούν μοναδικά σημεία ενδιαφέροντος και ιστορίας της Αττικής. Το ρέμα Γιαννούλας ή ρέμα Γκούρας και το ρέμα Φίχθι, γνωστά για τα μονοπάτια τους στους πεζοπόρους, ξεκινούν από τους πρόποδες της δυτικής Πάρνηθας και καταλήγουν στο δήμο Φυλής. Περιλαμβάνουν μοναδικά σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη, από το Φρούριο Φυλής, που κατασκευάστηκε τον 4ο π.χ. αιώνα και επόπτευε το ορεινό πέρασμα μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας, την πασίγνωστη Κρύα Πηγή Φυλής και την Μονή Κλειστών, που ιδρύθηκε περίπου στις αρχές του 11ου αιώνα.