Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), η πυρκαγιά αυτή είναι η 2η δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής μετά την πυρκαγιά στην ίδια περιοχή που συνέβη το 2009.
Ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την εν λόγω καταγραφή είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην πρόσφατη πυρκαγιά με την αντίστοιχη του 2009. Όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13.054 εκτάρια δασικής και περιαστικής έκτασης με τις δύο καμένες εκτάσεις να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%, γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια.
Meteo: Το 37% των δασών της Αττικής κάηκε τα 8 τελευταία χρόνια
Νωρίτερα, το meteo.gr δημοσίευσε ανησυχητικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 8 ετών (2017-σήμερα) στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρεια Αττικής.
Από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στο χάρτη που ακολουθεί:
Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 8 έτη το 26% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές. Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών. Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής και έφτασε μέχρι την οικιστική ζώνη του Λεκανοπεδίου, έκαψε ένα μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης της Βορειοανατολικής Αττικής.
ΕΠαΔαΠ: Κάηκε περίπου 10% υψηλού δάσους
Στοιχεία για την έκταση που κάηκε από τη φωτιά στην Αττική έδωσε το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών ΕΠαΔαΠ/ Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με αυτά, από τη συνολικά καείσα έκταση, ποσοστό περίπου 10% συνιστούσε υψηλό δάσος με δενδρώδη βλάστηση, ενώ οι υπόλοιπες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις αποτελούνταν από χαμηλή, θαμνώδη δασική βλάστηση και βραχώδη-πετρώδη εδάφη με φρυγανώδη και χορτολιβαδική βλάστηση.
Η ανακοίνωση:
Δελτίο τύπου για την πυρκαγιά στην περιοχή Βαρνάβα – Πεντέλη Αττικής που ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου 2024:
Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ευκρίνειας που υλοποίησε το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών ΕΠαΔαΠ/ Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης Laboratory of Forest Management and Remote Sensing του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης | Aristotle University of Thessaloniki (AUTH), με το οποίο η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Hellenic Ministry of Environment and Energy έχει αναπτύξει συνεργασία, προκύπτει:
Από τη συνολικά καείσα έκταση, ποσοστό περίπου 10% συνιστούσε υψηλό δάσος με δενδρώδη βλάστηση, ενώ οι υπόλοιπες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις αποτελούνταν από χαμηλή, θαμνώδη δασική βλάστηση και βραχώδη-πετρώδη εδάφη με φρυγανώδη και χορτολιβαδική βλάστηση.
Στο ως άνω ποσοστό περιλαμβάνεται και η φυσική αναγέννηση (διαφορετικού σταδίου εξέλιξής της) από προηγούμενες καείσες εκτάσεις.