Ο γεωπόνος και εκπαιδευτής εθελοντών πυροσβεστών κος Βαγγέλης Στογιάννης, αναφέρθηκε στον τρόπο κατάσβεσης πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις και επισήμανε τα ελλιπέστατα μέσα πυρόσβεσης στην περιοχή του Σχινιά και την ανάγκη ύπαρξης συντονισμένου σχεδίου καταστολής μιας πυρκαγιάς στην περιοχή καθώς και εναλλακτικών σχεδίων ανάλογα με τον καιρό.
Τέλος, ο κος Ρήγας Τσιακίρης, Δρ. Δασολόγος, περιβαλλοντολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Πράσινου Ινστιτούτου, επεσήμανε ότι το δάσος του Σχινιά φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, αναφορικά με τις επιπτώσεις των πρόσφατων διαχειριστικών επεμβάσεων στην βλάστηση που στόχευαν στην πυροπροστασία του, όπως οι εκτεταμένοι καθαρισμοί χωρίς εγκεκριμένη δασική διαχειριστική μελέτη, που οδήγησαν το 2021 στην παραίτηση του ΔΣ του Εθνικού Πάρκου αλλά και οι μετέπειτα πιλοτικές πειραματικές φυτεύσεις για τις οποίες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματά τους. Τόνισε ότι η εισβολή της χαλεπίου πεύκης στο δάσος κουκουναριάς, που σε βάθος χρόνου θα αλλοιώσει πλήρως το προστατευόμενο οικοσύστημα, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, προτείνοντας την πειραματική εφαρμογή διαφόρων μέτρων (ακόμη και της προδιαγεγραμμένης καύσης του υπορόφου) που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό και τόνισε ότι είναι αναγκαία η σύνταξη μιας ολοκληρωμένης δεκαετούς Δασικής Διαχειριστικής Μελέτης σύμφωνα με τους κανόνες της δασικής επιστήμης και της κείμενης νομοθεσίας που η εφαρμογή της από τους αρμόδιους φορείς είναι «εκ των ων ουκ άνευ».
Δυστυχώς, το δεύτερο μέρος της ημερίδας που περιλάμβανε το στρογγυλό τραπέζι με τον κ. Ευάγγελο Κυπαρίσση, αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαραθώνα, τον κ. Κωνσταντίνο Σκύλαρη, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης και κ. Θανάση Λασκούδη, πρόεδρο Δ.Σ. του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών Ν. Βουτζά – Προβαλίνθου δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς υπήρξαν περιστατικά φωτιάς στο Κάτω Σούλι και στον Βαρνάβα, τα οποία είχαν ευτυχώς αίσια έκβαση.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε και η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και προστατευόμενων περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. κα Ελένη Κατσιρώδη, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες δράσης και τους τομείς αρμοδιότητας του οργανισμού. Οι απαντήσεις της ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικές και αποκάλυψαν εμμέσως πολιτικά ζητήματα όπως αυτό της απουσίας συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών που είναι εμπλεκόμενοι στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, την έλλειψη προσωπικού και την οικονομική στενότητα του οργανισμού.
Τις ερωτήσεις του κοινού διαδέχτηκαν τοποθετήσεις από τον κ. Βασίλη Κουλουμπή, πρώην αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και μέλους της δημοτικής παράταξης «Εμείς Μαραθώνας», ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία θεματικού πάρκου στον Σχινιά με κέντρο τη Μάχη του Μαραθώνα, τον κ. Κώστα Μουκούλη, Πρόεδρο Συνεταιρισμού Δικαστικών Υπαλλήλων Σχινιά Μαραθώνα, που τόνισε ότι όλοι οι κάτοικοι πρέπει να πιέσουν από κοινού για να ενδιαφερθεί η Πολιτεία και εισηγήθηκε την υπογραφή ψηφίσματος, τον κ. Αλέξανδρο Αστρινάκη, μέλος της δημοτικής παράταξης Μαραθώνα «Πολίτες Εν Δράσει» και πολυετή εμπειρία στον δήμο, ο οποίος μίλησε για τα οικονομικά συμφέροντα που επιβουλεύονται την περιοχή, και τέλος την κα Εμμανουέλα Τερζοπούλου, δημοτική σύμβουλο Ραφήνας-Πικερμίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γη και Ελευθερία», η οποία εστίασε στα προβλήματα που δημιουργεί η κατάργηση των φορέων διαχείρισης των περιοχών Natura και η ανάθεση τους στον υποστελεχωμένο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.