Η 3η Attica Green Expo άνοιξε και επίσημα τις πύλες της
ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ TAEKWONDO ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Η 3η Attica Green Expo άνοιξε και επίσημα τις πύλες της

Το μεγαλύτερο Eco-meet της χώρας, η Attica Green Expo, άνοιξε και επίσημα τις πύλες του σε μικρούς και μεγάλους την Τετάρτη το μεσημέρι στο κλειστό γήπεδο του Taekwondo στο Φάληρο.

Π
ρόκειται για την κορυφαία βιωματική έκθεση στην Ελλάδα, ένα Eco Meet Δημοσίων και Ιδιωτικών Φορέων, που δραστηριοποιούνται στις πράσινες τεχνολογίες και το περιβάλλον, αλλά και μια ευκαιρία για οικογένειες και παιδιά να γνωρίσουν στην πράξη έννοιες όπως η κυκλική οικονομία, η πράσινη ανάπτυξη και φυσικά η ανακύκλωση.

Σε μία λαμπερή εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών του δημοσίου, η μεγαλύτερη έκθεση για το περιβάλλον ξεκίνησε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τη φετινή της πορεία.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, τους οποίους υποδέχθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Green Expo, κ. Στέφανος Φανουργάκης και η CEO της Attica Green Expo, κ. Ευδοκία Νικολούζου.

Τα στελέχη της Attica Green Expo τους ξενάγησαν στους χώρους της έκθεσης, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκθέτες και εκπροσώπους φορέων που συμμετέχουν στην έκθεση.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου (ως οικοδεσπότης δήμος) και του προέδρου της Ένωσης «Κλεισθένης» Μιχάλη Χρηστάκη.

Περισσότεροι από 90 εκθέτες μέχρι και την 1η Ιουνίου θα υποδεχθούν τους επισκέπτες, για να αλληλοεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν το έργο και τις υπηρεσίες τους.

Μαζί με τα eco panels πραγματοποιείται για ακόμα μια φορά στην διάρκεια της Attica Green Expo το Συνέριο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Περιβαλλοντικές Προκλήσεις και Κυκλική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Φέτος τα εγκαίνια της έκθεσης ήταν αφιερωμένα στα άτομα με προβλήματα ακοής. Παιδιά από το ειδικό Σχολείο βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, γνώρισαν τη μασκότ Φύλλο και παίζοντας έμαθαν για το περιβάλλον.

Φέτος τιμούν την Attica Green Expo, με την παρουσία τους ως ομιλητές, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Επίσης η Υφυπουργός Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης και η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη. Στα Eco Panels συμμετέχουν εκπρόσωποι του πρώτου και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Ζωτικής σημασίας η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της Αττικής»

Στη ζωτικής σημασίας συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ανάπτυξη του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας μέσω έργων και δράσεων που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται το προσεχές διάστημα, αναφέρθηκε εκτενώς ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην ειδική θεματική εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με του πολίτες, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της έκθεσης «Attica Green Expo».

«Το αποτύπωμα που αφήνουν στην Αττική και τους πολίτες της τα έργα και οι δράσεις που χρηματοδοτούν το ΕΣΠΑ , το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, είναι διαρκές. Όπου κι αν περπατήσεις σήμερα στην Αττική, τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις έχουν άρωμα Ευρώπης», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε: «Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τα επόμενα χρόνια, με το όφελος σε όρους ανάπτυξης, παραγωγικότητας, απασχόλησης, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, δημιουργίας σύγχρονων υποδομών, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος να είναι ανυπολόγιστο».

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπτυξης πέντε σημείων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους άνω του 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Το νέο αυτό πρόγραμμα στοχεύει:

– Στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας

– Στην προτεραιοποίηση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης

– Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

– Στην προώθηση της καινοτομίας

– Στη διευκόλυνση δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τη σημερινή γενιά αλλά και για τις επόμενες.

«Είμαστε υπερήφανοι για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για όσα προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αττική 2021 -2027», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες με τους πέντε πυλώνες άμεσης προτεραιότητας. Συγκεκριμένα:

 • ⁠ ⁠205, 4 εκ. € για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας,
 • ⁠ ⁠331, 6 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας & αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής,
 • ⁠ ⁠124, 9 εκ. € για την ανάπτυξη βιώσιμων μεταφορικών δικτύων και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας,
 • ⁠ ⁠646,5 εκ. € για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης & κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και
 • ⁠ ⁠289, 7 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Κάνοντας, δε, τον απολογισμό των όσων έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε πως μόνο από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020, με προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν 11.529 έργα και δράσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

 • ⁠ ⁠Η κατασκευή νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων.
 • ⁠ ⁠Σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
 • ⁠ ⁠Νέες υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
 • ⁠ ⁠Υποδομές πολιτισμού και ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας.
 • ⁠ ⁠Η δημιουργία και αναβάθμιση δημόσιων δομών υγείας.
 • ⁠ ⁠Η στήριξη της καθημερινότητας ευάλωτων συμπολιτών.
 • ⁠ ⁠Η ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων και η διατήρηση θέσεων εργασίας.
 • ⁠ ⁠Υποδομές για την κυκλική οικονομία και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.
 • ⁠ ⁠Η τεχνολογική αναβάθμιση των δημοσίων συγκοινωνιών και η ανάπτυξη βιώσιμων αστικών μεταφορών.

Ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής υπενθύμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ένας μηχανισμός παραγωγής και διάθεσης κονδυλίων, που χρηματοδοτούν έργα και παρεμβάσεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μία τεράστια πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάκτηση όχι μόνον για τους λαούς των χωρών – μελών της και για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τους λαούς που βρίσκονται έξω από αυτήν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν τα σύνορά της και να βρεθούν στους κόλπους της.

«Στην Ευρώπη τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά. Η ελευθερία του λόγου είναι αδιαπραγμάτευτη, ανεξάρτητα αν αυτή η ελευθερία δίνει χώρο στο λαϊκισμό να εκφράζει τις απόψεις του και να θέτει σε ρίσκο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων αποτελεί προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Και κατέληξε: «Όλα όσα έχουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες πετύχει όλα αυτά τα χρόνια με το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι ισχυρές βάσεις που μας εγγυώνται μακροπρόθεσμα ευημερία και ασφάλεια. Και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε».

Οι τοποθετήσεις δημάρχων

Τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις για την τοπική ανάπτυξη μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων ανέλυσαν οι ομιλητές στην θεματική ενότητα «Τοπική Ανάπτυξη – Υποδομές-Προγραμματισμός και Εκτέλεση Έργων των ΟΤΑ» κατά τη δεύτερη ημέρα του Attica Green Expo 2024, που πραγματοποιείται μέχρι και το Σάββατο 1η Ιουνίου στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς, χαιρέτισε τη διοργάνωση που διανύει την τρίτη χρονιά της ως ένα «φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών εμπλεκόμενων φορέων διαμορφώνοντας ένα οικοσύστημα για τη διοίκηση των δήμων αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια».

Ο κ. Χουρσαλάς τόνισε ότι «η παραδοσιακή εκδοχή ότι ο δήμος είναι για πιστοποιητικά και για να μαζεύει σκουπίδια έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν. Οι πολίτες απαιτούν ολιστική προσέγγιση» με έμφαση και σε  κοινωνικά προβλήματα όπως η ενεργειακή φτώχεια και σε ζητήματα εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο με μεγαλύτερο εύρος στη χρηματοδότηση». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μέτρα πυροπροστασίας δεν μπορούν να γίνουν από έναν δήμο με 20.000-25.000 ευρώ . Αν επέμβει ο δήμος με περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να τα πάρει από αλλού».

Ως έργο ορόσημο για την περιοχή ανέφερε ο δήμαρχος την απομάκρυνση των φυλακών λέγοντας ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει βρεθεί ανάδοχος αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να μην μείνει κενός αυτός ο χώρος των 200 στρεμμάτων στην καρδιά του αστικού ιστού και να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, στη συζήτηση που έγινε υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου της Βουλή TV, Κέλλυς Κοντογεώργη, ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης, έθιξε το πρόβλημα της παραλαβής διοίκησης από μια τοπική αρχή που δεν έχει κάνει τίποτα για να αντλήσει χρηματοδοτήσεις.

«Στην προηγούμενη περίοδο υπήρξε παράδεισος χρηματοδοτικών εργαλείων. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε δήμους που δεν τα εξασφάλισαν και όταν έβρεχε λεφτά κρατούσαν ομπρέλα», είπε χαρακτηριστικά και παραδέχθηκε ότι διανύοντας ένα δύσκολο πεντάμηνο χωρίς προϋπολογισμό έχει αναγκαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις όπως η αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Ο κ. Μαμαλάκης παραδέχθηκε ότι ο δήμος του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών ωστόσο φιλοδοξεί ότι η ζωή των πολιτών θα επηρεαστεί πολύ θετικά μέσα από δύο έργα:

Πρώτο είναι η ανάπλαση του πάρκου του Ασυρμάτου, που καλύπτει 72 στρέμματα και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χώρος μετά το Ελληνικό στα νότια προάστια που μπορεί να προσδώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στον δήμο. Και σε αυτό όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων που είχε ως αποτέλεσμα η αρχική μελέτη να προβλέπει 4 εκατομμύρια ευρώ και τώρα το κόστος να έχει φτάσει τα 8,6 εκατομμύρια ευρώ «αφού δεν το προχώρησε η προηγούμενη Αρχή».

Δεύτερο εμβληματικό έργο είναι η απομάκρυνση των κεραιών και μετασχηματιστών από το κέντρο της πόλης.  «Ο υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει έκταση πάνω από 4 στρέμματα. Θα προχωρήσουμε στην υπογειοποίηση αυτού του σταθμού που έχει να κάνει και με την υγεία και το περιβάλλον και θα δημιουργήσουμε χώρο πρασίνου», εξήγησε ο κ. Μαμαλάκης.

Με αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα ήρθε αντιμέτωπος και ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης που όπως εξηγεί προχωράει σε διοικητική και οικονομική ανασυγκρότηση, εξυγίανση οικονομικών και λελογισμένη αύξηση δημοτικών τελών.

«Προσπαθούμε να ανεβάσουμε πολύ την εισπραξιμότητα σε συμπολίτες και επιχειρήσεις. Ένεση ρευστότητας στο δήμο με οφειλές μεγάλων επιχειρήσεων που δεν είχαν επιδοθεί ποτέ της τάξεως των 500.000 ευρώ», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό έργων υποδομής δήλωσε ότι η δική του αρχή «έσωσε» δύο έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τρίτσης» και κινδύνευαν να κηρυχθούν έκπτωτα. Ο λόγος για την αντικατάσταση και την αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης και το πρόγραμμα βυθιζόμενων κάδων. Ο κ. Πισιμίσης τόνισε ότι σ’ έναν δήμο με 40.000 κατοίκους και υποδομές για 20.000 κατοίκους γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλοι οι ελεύθεροι χώροι και έκανε ειδική αναφορά στην ανάπλαση του πάρκου Μαρίας Κάλλας, 52 στρεμμάτων όπου θα διαμορφωθούν αθλητικές  και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας που είναι και ο νέος πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), τόνισε ότι ο Σύνδεσμος εξασφάλισε 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και στόχος είναι η ύψιστη δυνατή απορρόφηση τους.

«Έχουμε βάλει στόχο να βοηθήσουμε τους δήμους με τεχνογνωσία και προσωπικό για να τρέξουμε αυτές τις διαδικασίες», είπε ενώ σε ό,τι αφορά τον δήμο του ανέφερε ότι στην προηγούμενη θητεία του έχουν αντληθεί 80 εκατομμύρια ευρώ.

«Από το 2021 υλοποιούμε ένα τεράστιο έργο υποδομών και όχι μόνο. Εκμεταλλευτήκαμε εργαλεία όπως ο νόμος με τις αναπτυξιακές, τρέξαμε πολλές διαδικασίες μελετών», πρόσθεσε. «Κομβικό είναι να εστιάσουμε στα αντιπλημμυρικά και στην ένταξη στο σχέδιο των περιοχών που δεν έχουν ενταχθεί», κατέληξε ο κ. Τσίρμπας.

Ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός στάθηκε στο γεγονός ότι «οι δήμοι παίρνουν συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς πόρους». «Οι δήμοι αναγκάζονται να γίνονται φοροεισπράκτορες για να παίρνουν χρήματα από τους δημότες», τόνισε ωστόσο παραδέχθηκε ότι όσοι δήμοι κινηθήκαμε έγκαιρα επωφεληθήκαμε από τις χρηματοδοτήσεις. Ο κ. Βρεττός δήλωσε ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια του πολίτη και ασχολούνται εντατικά με τα αντιπλημμυρικά έργα.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας, Λεωνίδας Αργυρός, τόνισε ότι στην περασμένη θητεία της αυτοδιοίκησης υπήρξε πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων ωστόσο τόνισε ως βασικό πρόβλημα στην απορρόφησή τους την «λειψανδρία» όπως την χαρακτήρισε στους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς αλλά και τις ώριμες μελέτες.

Ο κ. Αργυρός στάθηκε ιδιαίτερα στην λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί ειδικά σε δήμους σαν τον δικό του ανάμεσα στην αυξημένη τουριστική κίνηση και την διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. «Ο πληθυσμός πενταπλασιάζεται την καλοκαιρινή περίοδο», τόνισε και ανάφερε ότι προσαρμόζουν τα έργα υποδομής σε αυτές τις ανάγκες.