Διεξήχθη με επιτυχία η μεγάλη άσκηση με κωδικό όνομα «Δια Πυρός»
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΤΣΙ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ

Διεξήχθη με επιτυχία η μεγάλη άσκηση με κωδικό όνομα «Δια Πυρός»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου πλησίον του οικισμού «Κούτσι» της Δημοτικής Ενότητας Μαλακάσας του Δήμου Ωρωπού, Περιφέρειας Αττικής.

Η
άσκηση πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας και την παρακολούθησε η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Βίκυ Καβαλλάρη μαζί με τον Δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Γιώργο Ντασιώτη. Παρέστησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ωρωπού Γιάννης Δήμας, Γιάννης Βλάχος και Άγγελος Καλύβας, ο Δασάρχης Καπανδριτίου Διονύσης Σωτηρόπουλος, ο Διοικητής της Δομής Μεταναστών Μαλακάσας Χαράλαμπος Χρήστου, ο Δ/κτης του Αστυνομικού Τμήματος Ωρωπού Κώστας Μακρής, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Οινοφύτων Επιπυραγός Αλέξανδρος Βλαχογιάννης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μαλακάσας Σταμάτης Κόης και ο Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ωρωπού Γιάννης Μονιάκης.

Σκοπός της άσκησης ήταν η κατά το δυνατόν ρεαλιστικότερη διαπίστωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του, ενώ παράλληλα δοκιμάστηκε η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, με έμφαση στην προστασία του πληθυσμού. Για τις ανάγκες της άσκησης συμμετείχαν οχήματα και προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος από την ΠΕ.Π.Υ.Δ. Στερεάς Ελλάδας και τη ΠΕ.Π.Υ.Δ. Αττικής τις οποίες συντόνιζε ο διοικητής ΠΕ.Π.Υ.Δ. Στερεάς Ελλάδας Σίμος Αποστόλου σε συνεργασία της περιφέρειας και Π.Υ. Οινοφύτων που δραστηριοποιείται στον τομέα του Δήμου Ωρωπού.

Στην άσκηση συμμετείχαν όλες οι Εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Ωρωπού (ΕΣΔΩ, ΕΘΕΚΑΠ, Νέας Πολιτείας, Μηλεσίου, ΣΕΑΔ, ΜΑΚΙΠ) και είναι εντός του προγραμματισμού της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ενεπλάκησαν το ασθενοφόρο του Δήμου Ωρωπού με ιατρικό προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Σκάλας Ωρωπού που πρόσφεραν βοήθεια σε τραυματία, σκαπτικό μηχάνημα τύπου JCB του Δήμου Ωρωπού και λεωφορείο του Δήμου για να μεταφέρει πολίτες.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιλάμβαναν την προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών όπως η Δομή Μεταναστών Μαλακάσας και αποκλεισμός εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής εξέλιξης της πυρκαγιάς. Από drone της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έγινε καταγραφή των συμβάντων και υπήρχε έλεγχος των πεδίων.

Σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση σε ρεαλιστικές συνθήκες της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του. Ταυτόχρονα δοκιμάστηκε η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών με έμφαση στην προστασία του πληθυσμού. Η απολεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των ασκήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα παρόμοια περιστατικά κατά την αντιπυρική περίοδο.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Δήμου Ωρωπού Γιάννης Δήμας, ο Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ωρωπού Γιάννης Μονιάκης, ο αντιδήμαρχος Αφιδνών Γιάννης Βλάχος, ο αντιδήμαρχος Αυλώνα Άγγελος Καλύβας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μαλακάσας Σταμάτης Κόης, ο δασάρχης Καπανδριτίου Διονύσης Σωτηρόπουλος, ο διοικητής της Δομής Μεταναστών Μαλακάσας Χαράλαμπος Χρήστου, ο Δ/κτης του Αστυνομικού Τμήματος Ωρωπού Κώστας Μακρής, αξιωματικοί του τμήματος τροχαίας Κηφισιάς και μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ που ρύθμισαν την κυκλοφορία στο δρόμο Μαλακάσας – Σκάλας Ωρωπού.

Μετά το πέρας της άσκησης αποτυπώθηκε το θετικό αποτέλεσμα της, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του υψηλού βαθμού συμμετοχής οργανώσεων και προσωπικού, αφού σημειώνεται ότι συμμετείχαν όλες οι εθελοντικές οργανώσεις που εδρεύουν στον Δήμο Ωρωπού (ΕΣΔΩ, ΕΘΕΚΑΠ, Νέας Πολιτείας, Μηλεσίου, ΣΕΑΔ, ΜΑΚΙΠ), οι οποίες έδρασαν με σοβαρότητα δείχνοντας γνώση του αντικειμένου που είχαν να διαχειριστούν.

Αναφερόμενη στην άσκηση, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη σημείωσε: «Η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων τις κρίσιμες ώρες μιας πυρκαγιάς βασίζεται στην έγκαιρη προετοιμασία και στην ενδελεχή οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθήσαμε εδώ, στην περιοχή Κούτσι Μαλακάσας του Δήμου Ωρωπού, την άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς “ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ”, και διαπιστώσαμε το άριστο επίπεδο συνεργασίας των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών μας. Τους συγχαίρω όλους για το αίσθημα καθήκοντος και προσφοράς τους. Υπό την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, η πολιτική προστασία έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα, αφού τόσο η ασφάλεια των συμπολιτών μας, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν κεντρικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού μας. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επιτυχία περιστατικά πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του επερχόμενου -δύσκολου σύμφωνα με τις προβλέψεις- καλοκαιριού, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πρόληψη και στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία με στόχο «Μία Αττική ασφαλή για όλους!».