Αυξήθηκε το ισοζύγιο πρασίνου
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Αυξήθηκε το ισοζύγιο πρασίνου

Ο Δήμος Μαραθώνος ξεκίνησε από το 2022 να ενισχύει το ισοζύγιο πρασίνου προκειμένου να καλύψει και τις περιβαλλοντικές απώλειες από την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 αλλά και άλλων αιτιών που μείωσαν το πράσινο στο Δήμο.

Μ
ια πρωτοβουλία που έφερε αποτέλεσμα, καθώς φυτεύτηκαν 532 νέα δέντρα στο Δήμο. Αυτό που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία είναι στην συντονισμένη αυτή προσπάθεια συνέβαλλαν οι υπηρεσίες του Δήμου, εθελοντές και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Δήμος Μαραθώνος με μια καινοτόμο απόφαση του από το 2022 δημιούργησε για πρώτη φορά, «μητρώο πρασίνου» όπου καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι οργανωμένες φυτεύσεις που πραγματοποιούνται στον Δήμο.

Η αναφορά μάλιστα είναι τόσο λεπτομερής που αναγράφονται εκτός από την ημερομηνία φύτευσης, το είδος και ο αριθμός των φυτών και δέντρων που φυτεύτηκαν.

Με αυτή την μέθοδο, οι υπηρεσίες του Δήμου και κυρίως η υπηρεσία πρασίνου και οι γεωπόνοι, γνωρίζουν με ακρίβεια την ηλικία των δέντρων προκειμένου να έχουν το πλήρες ιστορικό, που βοηθάει τόσο στη συντήρηση όσο και στην προστασία των περιοίκων σε περιπτώσεις που ένα δέντρο αποδυναμώνεται και σε ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να προκύψει πτώση.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ισοζύγιο πρασίνου του Δήμου Μαραθώνος αναμένεται να ενισχυθεί πολύ όταν αρχίσει και η πλήρης αξιοποίηση του ΝΑΤ, της έκτασης στο Μάτι που πέρασε προ ημερών στην κυριότητα του Δήμου Μαραθώνος, όπου θα αξιοποιηθεί ως πάρκο αναψυχής στο οποίο ήδη έχουν ξεκινήσει μεταξύ άλλων οι δεντροφυτεύσεις.

Παραχώρηση έκτασης του ΝΑΤ στο Δήμο Μαραθώνος

Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του Δήμου Μαραθώνος, η οριστική παραχώρηση της έκτασης του ΝΑΤ στον Δήμο.

Αναφερόμαστε σε μια έκταση 130 στρεμμάτων στην πολύπαθη ευρύτερη περιοχή του Ματίου, η οποία πλέον ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου που σκοπεύει να αξιοποιήσει δημιουργώντας ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής με ήπιες χρήσεις για τους επισκέπτες.

Η παραχώρηση της έκτασης έγινε από τον e- ΕΦΚΑ. Ο Δήμαρχος Μαραθώνος, Στέργιος Τσίρκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την εξέλιξη αυτή: «Παραχωρήθηκε και επίσημα στον Δήμο Μαραθώνος από τον e-ΕΦΚΑ, κατόπιν υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης από τον Διοικητή κ. Παναγιώτη Δουφεξή, χωρίς αντάλλαγμα η περίπου 130 στρεμμάτων έκταση των πρώην Παιδικών Εξοχών Οίκου Ναύτου (ΝΑΤ) στο Μάτι, όπου δημιουργούμε το μεγαλύτερο Πάρκο μνήμης και αναψυχής στην Ανατολική Αττική που θα περιλαμβάνει πλούσια φύτευση και ήπιες, φιλικές για το περιβάλλον υποδομές άθλησης και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες.

Κάνουμε πράξη μια από τις πιο βασικές μας δεσμεύσεις για την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών μας αλλά και για τη συνολική αναβάθμιση του Δήμου Μαραθώνος.

Συνεχίζουμε, προχωράμε, υλοποιούμε τα έργα και τις υποδομές που μας αξίζουν»