Σύσκεψη για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σύσκεψη για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες

Μετά από πρόσκληση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου, ευρεία σύσκεψη με θέμα την πορεία των καθαρισμών και της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο.

Ο
Υπουργός ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Βαγγέλη Γκουντούφα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο, την εκπρόσωπο του Γενικού Διευθυντή Διαχείρισης και Συντήρησης Παγίων ΑΔΜΗΕ Παναγιώτα Αλεξοπούλου και τον Διοικητή της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Αντιστράτηγο Μιχαήλ Κλούβα για τον υφιστάμενο προγραμματισμό και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα.

Στόχος της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, ήταν η πορεία του προγραμματισμού και ο συντονισμός των παραπάνω Φορέων και Υπηρεσιών για την πρόοδο, την περαιτέρω προτεραιοποίηση και υλοποίηση της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές ευθύνης των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου συγκαλέσαμε μια ευρεία σύσκεψη, όπου συμμετείχε, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δια της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, όπως και οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα από τη Διεύθυνση της ΔΙΚΑΦΚΑ, και βεβαίως παρουσία και της πολιτικής αλλά και φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, μπορέσαμε και καταλήξαμε σε μια σειρά από δράσεις που είναι αναγκαίες και φέτος προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το καλοκαίρι το οποίο μας έρχεται.

Έγινε μια ευρεία ενημέρωση, ο καθένας από τους φορείς για το αντικείμενό του, όπου μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και το πολύ μεγάλο πρόγραμμα AntiNero. Συσσωρευτικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα φτάσουμε συνολικά τα 580 εκ. € δράσεων, όπου θα γίνει ένας καθαρισμός της υπαίθρου -αν μου επιτραπεί ο όρος- που είχε να γίνει εδώ και 50 χρόνια. Ο ΔΕΔΔΗΕ με την δική του συνεισφορά στο κομμάτι των καθαρισμών και των αντιπυρικών ζωνών, το ίδιο και ο ΑΔΜΗΕ για την υψηλή και την υπερ-υψηλή τάση, και βεβαίως και η μεγάλη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια τελική φάση προετοιμασίας και σε συνδυασμό βεβαίως και με την ενισχυμένη δύναμη την οποία θα έχει το Πυροσβεστικό Σώμα φέτος, συνολικά 18.000 άτομα που περιλαμβάνουν τους εποχικούς, αλλά και τα μόνιμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, θεωρώ ότι μπαίνουμε με τις καλύτερες προοπτικές στην αντιπυρική περίοδο.

Είναι δεδομένο ότι φέτος προφανώς θα ξανά έχουμε πυρκαγιές. Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε τις καταστροφικές συνέπειες, να αποτρέψουμε τις ανθρώπινες απώλειες και στο τέλος της περιόδου να έχουμε τα συμπεράσματα τα οποία θέλουμε, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε ξανά για την επόμενη χρονιά».

Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι, διεξάγονται δράσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ. Αντίστοιχα, από τον ΑΔΜΗΕ υλοποιείται ένα πρόγραμμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τα δίκτυα υψηλής και υπερ-υψηλής τάσης ενώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεισφέρουν στον καθαρισμό και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. «Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι σε κρίσιμους ορεινούς όγκους της Αττικής, αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται προγράμματα υπογειοποίησης, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια από τις βασικές αιτίες πυρκαγιών τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και ζητήματα σχετικά με αυτό το πεδίο. Συνεπώς, όλες αυτές οι δράσεις θεωρούμε ότι θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τη φετινή περίοδο».

Για τον καθαρισμό των οικοπέδων, τόνισε: «Ήδη από την 1η Απριλίου ξεκινά το ζήτημα των καθαρισμών των οικοπέδων. Θέλω να κάνω ακόμη μία δημόσια έκκληση προς όλους τους πολίτες, καθώς υπάρχει και ατομική ευθύνη: να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των οικοπέδων μας, καθώς αυτό προστατεύει τόσο τη δική μας περιουσία όσο και, προφανώς, του γείτονά μας». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η περσινή εμπειρία έδειξε πως, όπου υπήρξε καθαρισμένο οικόπεδο, η πυρκαγιά –ακόμη και αν πέρασε– δεν ήταν καταστροφική σε σύγκριση με ένα μη καθαρισμένο. Τόνισε δε πως, φέτος θα υπάρξει πολύ αυστηρός έλεγχος ενώ υπενθύμισε ότι την ευθύνη για τους ελέγχους, καθώς και για την επιβολή των ενδεχόμενων προστίμων, την έχουν οι Δήμοι. Συνεπώς, θα πρέπει όλοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 830.000 καθαρισμοί οικοπέδων. Ο στόχος για φέτος είναι να ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, ενώ παράλληλα θα γίνουν και εντατικοί έλεγχοι, με επιβολή προστίμων όπου διαπιστωθούν παραλείψεις.

Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης πέραν των καθαρισμών οικοπέδων, ο Υπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”, το οποίο θα ενισχύσει τη θωράκιση της χώρας με επίγεια και εναέρια μέσα. Φέτος, θα έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο του Εθνικού Στόλου και περίπου 49 εναέρια μέσα που θα συμβάλλουν τόσο στην επιτήρηση όσο και στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, θα υλοποιηθούν προγράμματα αξιοποίησης drones, ενισχύοντας περαιτέρω τις δράσεις πρόληψης και καταστολής.

Σε ερώτηση σχετικά με τις 3.000 πυρκαγιές που σημειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2025 και το εάν προκαλεί ανησυχία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ο Υπουργός ανέφερε ότι η ύπαρξη της κλιματικής κρίσης είναι πλέον δεδομένη και το αποδεικνύουν τα ίδια τα στοιχεία. Ακόμη και εκτός της τυπικής αντιπυρικής περιόδου, έχουν ήδη καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά. Ευτυχώς, χάρη στην αποτελεσματική παρέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτρέψαμε την επέκταση των πυρκαγιών και περιορίσαμε σημαντικά τις ζημιές. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά αποτελούν ένα ισχυρό καμπανάκι για όλους. Η σημερινή σύσκεψη ανέδειξε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Μαρκουλάκης, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Χρήστος Πλατάς, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) Υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Σίμος Αποστόλου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Δημήτρης Αλεξανδρής, ο Ειδικός Συνεργάτης Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής Αθανάσιος Φουντουλάκης καθώς και Γενικοί Διευθυντές, Σύμβουλοι και στελέχη των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Σύσκεψη για τον καθαρισμό οικοπεδικών χώρων

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συγκάλεσε νέα σύσκεψη την Τρίτη με θέμα τον καθαρισμό οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Σάββας Χιονίδης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Θεόδωρος Βάγιας, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) Λάζαρος Κυρίζογλου, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσης Σιώμος.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός και ο προγραμματισμός δράσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, σχετικά με τον αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο τρόπο εφαρμογής των διατάξεων για τον καθαρισμό των οικοπέδων.

Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τους Δήμους, χαρακτηρίζοντάς τους πολύτιμους εταίρους στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για τις υποχρεώσεις καθαρισμού καθώς και εγγραφής των Δήμων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων επί των υποβληθέντων δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων καθώς και η εξέταση ψηφιακών καταγγελιών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε την αυξημένη χρηματοδότηση προς τους Δήμους για την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας. Συγκεκριμένα, για το 2025 η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ, έναντι 31.000.000 ευρώ το 2024, ενισχύοντας σημαντικά τις τοπικές αρχές στην προσπάθεια διασφάλισης της πυροπροστασίας. Επιπλέον, έγινε αναφορά στο πρόγραμμα AntiNero, το οποίο ενισχύει την πρόληψη και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο.

Ενημέρωση για καθαρισμό οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης προς ενημέρωση για τον καθαρισμό οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

«Mε αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το έτος 2025 θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε την υποχρέωση καθαρισμού από ιδιοκτήτες ή νομείς επικαρπωτές και μισθωτές οικοπέδων και λοιπόν ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους από σήμερα μέχρι και την 30η Απριλίου του 2025 σύμφωνα με τις διατάξεις της 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης (Β΄2695) προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ (α) και (β) κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας

οφείλουν να διατηρούν τα οικόπεδα τους καθαρά καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως και 31η Οκτωβρίου.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει:

– Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται άμεσα επαφή με κτίσμα.

– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους

– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών κλπ των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.

Οι υπόχρεοι που έχουν ολοκληρώσει τις ως άνω εργασίες οφείλουν να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://akatharista.apps.gov.gr.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.