Οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου2023. Μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.
Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα εξής σημεία όπου εντοπίζονται κατά περισσότερα λάθη:
1. Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή σας κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.
2. Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα προσέξτε εάν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία.
3. Εμπράγματα δικαιώματα.
Τσεκάρετε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορο- λογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίω- μα είναι κενό.
4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Μπορεί να φαίνεται αθώο λάθος αλλά στοιχίζει στους φορολογούμενους αφού σε περίπτωση μη αναγρα- φής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
5. Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.
Δόσεις
Πάνω από 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται φέτος να πληρώσουν φόρο για τα ακίνητά τους που συνολικά φθάνει τα 2,268 δις. ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη να λήγει στις 31 Μαΐου 2023 και η τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή:
1. Στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει:
α) Έως 12 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 4,34%
β) 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,84%.
2. Σε 12 ίσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.