Το συγκρότημα των τριών Κέντρων Δεδομένων θα αναγερθεί σε συνολική έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 1,5 χλμ. βόρεια από τα Σπάτα και 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας.
Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά Data Center Region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων Data Centers), ενώ παράλληλα η χώρα μας είναι παρούσα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η επένδυση αυτή συμβάλλει, παράλληλα, στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που είναι αναγκαίο ειδικά την περίοδο αυτή.
Προτού φτάσουμε στη σημερινή υλοποίηση αυτής της τεράστιας επένδυσης είχαν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του τεχνολογικού κολοσσού στη σύνοδο του Νταβός στις αρχές του 2020, όπου είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα. Ακολούθησαν συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν αναφερθεί οι συνέργειες που μπορούν να προκύψουν σε πολλούς τομείς με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυξημένες επενδύσεις και την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Microsoft στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση στην Ακρόπολη
Ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2020 η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με τον Μπραντ Σμιθ, κατά την οποία παρουσιάστηκε η νέα επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας. Την ημέρα εκείνη ο πρόεδρος της Microsoft είχε επισημάνει ότι «είναι μια σημαντική μέρα καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια παρουσίας της στη χώρα», ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «η χώρα μας ταξιδεύει στον 21ο αιώνα», προσθέτοντας ότι στόχος είναι «όλοι οι Ελληνες να βρίσκονται με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, κάτι που δεν είχε συμβεί με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις».
Η επένδυση αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στον τομέα της απασχόλησης σε βάθος δεκαετίας, με παράλληλη μείωση της ανεργίας, όπως και στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα τρία Data Centers του αμερικανικού πολυεθνικού τεχνολογικού κολοσσού για τα επόμενα 10 χρόνια έχει υπολογιστεί σε 976.168.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 746.548.800 ευρώ υπολογίζονται για κεφαλαιουχικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς γης, της κατασκευής κτιρίων και της προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ τα 229.620.000 ευρώ υπολογίζονται για λειτουργικές δαπάνες προσωπικού, συντήρηση κτιρίων και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.).
Το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft «Επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα» έχει ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και θα τονώσει την απασχόληση, δημιουργώντας -σε πρώτο στάδιο- περίπου 100 καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και υψηλής εξειδίκευσης. Ακόμη, σχεδιάζει να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει πάνω από 20.000 δημοσίους υπαλλήλους, 20.000 υπαλλήλους των ιδιωτικών επιχειρήσεων, φοιτητές και ανέργους, ενώ στοχεύει να καταρτιστούν συνολικά 100.000 εργαζόμενοι οι οποίοι θα λάβουν και τις σχετικές πιστοποιήσεις.
Καλά γνωρίζοντες τα οικονομικά δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν επισημάνει ότι η επένδυση της Microsoft, όπως και αυτή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες προϋποθέτουν την πρόσληψη επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, ενισχύουν τις προσπάθειες για αναστροφή του brain drain, δηλαδή την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης των μνημονίων. Την ίδια στιγμή, η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία Data Centers σε 4 χώρες της Ευρώπης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, ενώ στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται σε άλλες τρεις χώρες, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Κατά συνέπεια η Ελλάδα είναι η 8η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και η 27η σε όλο τον κόσμο.
Τι είναι τα Data Centers
Τα Κέντρα Δεδομένων είναι οι εγκαταστάσεις όπου θα αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και πληροφοριών που διακινούνται μέσω του Διαδικτύου και υποστηρίζουν την τεχνολογία του Cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως υπολογιστικό νέφος. Με άλλα λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του Cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί στα Data Centers.
Το επιπρόσθετο όφελος από την επίμαχη επένδυση είναι ότι θα δραστηριοποιηθεί ο μετασχηματισμός πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν, να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους και να αυξήσουν αισθητά τον ετήσιο τζίρο τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν, αντί των παραδοσιακών servers (μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων), να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους στο Cloud. Σήμερα, πολλά από τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα καταλήγουν σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία. Έτσι, από εδώ και πέρα η αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων θα γίνεται στα τρία Data Centers που θα δημιουργηθούν στη Ανατολική Αττική από τη Microsoft.
Για την κατασκευή των τριών αυτών μονάδων θα τηρηθούν πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (όπως είναι ένας σεισμός) ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Αυτά τα τρία Κέντρα Δεδομένων θα έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα.
Ο φορέας της επένδυσης, δηλαδή η Microsoft, έχει ζητήσει να λάβει το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης του άρθρου 9 του νόμου 4864/2021 για τις στρατηγικές επενδύσεις, επιδιώκοντας έτσι την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών του έργου.
Το Προεδρικό Διάταγμα
Τώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «την έγκριση του ΕΣΧΑΣΕ του επενδυτικού σχεδίου “Investment in Data Centers in Greece”, του επενδυτικού φορέα Microsoft Operatons 4733 Hellas Single Member S.A. για το κέντρο δεδομένων στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος της Ανατολικής Αττικής».
Το σχέδιο διατάγματος αναφέρει ότι το Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστεί στο Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι μέσα σε δύο οικοδομικά τετράγωνα (Ε31 και Ε26), επιφάνειας 69.539 τ.μ. και 14.998 τ.μ. αντίστοιχα. Η επίμαχη περιοχή είναι εντός εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου και επιτρέπονται, μεταξύ των άλλων, οι χρήσεις Κέντρων Δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων, κτίρια εκπαίδευσης, γραφεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, πολιτιστικά κέντρα και γενικά πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων κ.λπ.
Το μέγιστο ύψος των κτιρίων στο Ε31 οικοδομικό τετράγωνο καθορίζεται στα 14 μέτρα και μέχρι δύο ορόφους. Το ποσοστό κάλυψης καθορίζεται στο 30% και ο συντελεστής δόμησης είναι 0,30. Το προκήπιο στο πρόσωπο του ο.τ. θα είναι τα 10 μ. Ρητά απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημίσεων και διαφημιστικών πινακίδων στο δώμα των κτιρίων ή στη στέγη αν κατασκευαστεί, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους.
Στο Ε26 οικοδομικό τετράγωνο επιτρέπονται -κατά παρέκκλιση της πολεοδομικής νομοθεσίας- τοιχία αντιστήριξης πρανών κ.λπ., μέχρι 5 μέτρα και μη συμπαγής περίφραξη μέχρι 3 μέτρα, ενώ εάν υπάρξουν τμήματα συμπαγούς περίφραξης το ύψος τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2 μ.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί περιφραγμένος χώρος για την αποκλειστική χρήση υποσταθμών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με ανεξάρτητη είσοδο από τη νότια πλευρά της έκτασης, ενώ θα δημιουργηθεί εσωτερικός υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας για τη διανομή της μέσης τάσης στις εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν.
Στο σχέδιο διατάγματος περιλαμβάνεται εκτενές άρθρο για την προστασία του περιβάλλοντος από την κτιριακή υποδομή του συγκροτήματος των τριών Κέντρων Δεδομένων, θέτοντας παράλληλα περιορισμούς και κατευθυντήριες προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν με μέριμνα της Microsof και όλων των φορέων του επενδυτή που θα συμμετέχουν. Υποχρεωτική είναι η δημιουργία χώρων πρασίνου, όπως και η συντήρησή τους, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για την προστασία των υδάτινων πόρων, την ενεργειακή κατανάλωση κ.λπ., ενώ θα αξιοποιηθεί στο έπακρο και η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία του κτιριακού συγκροτήματος. Παράλληλα, εντός και εκτός του χώρου των Data Centers θα εγκατασταθεί «έξυπνος» ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός LED, αλλά και κατά το στάδιο κατασκευής των κτιριακών μονάδων θα είναι υποχρεωτική η λήψη μέτρων περιορισμού των εκπομπών θορύβου από τους εργοταξιακούς χώρους.
Η επενδύτρια εταιρεία με δαπάνες της θα προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, κατόπιν υπόδειξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, το οποίο θα εποπτεύει τα έργα των εκσκαφών και σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων τα έργα θα σταματούν προσωρινά και θα επιλαμβάνεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Για τον σκοπό αυτό θα υπογραφεί ειδικό μνημόνιο μεταξύ των εκπροσώπων του επενδυτή και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, ενώ πριν από την έναρξη των έργων θα υποβληθεί προς έγκριση η πλήρης οριστική μελέτη του έργου (κτίρια, διανοίξεις δρόμων κ.λπ.). Το σχέδιο διατάγματος θα το επεξεργαστεί νομοτεχνικά το ΣτΕ και θα εκδώσει σχετική γνωμοδότηση-πρακτικό.