Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 23-26 Μαΐου 2024
ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 23-26 Μαΐου 2024

Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος από τις 23 έως τις 26 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

Ο
πως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός τής δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 Περιφερειακές Ενότητες και έκτοτε συνεχώς διευρύνεται με τη συμμετοχή το 2023 φορέων από 37 Περιφερειακές Ενότητες.

Στον φετινό εορτασμό συμμετέχουν 49 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 36 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 20 Δήμους, 21 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Από την Πέμπτη 23 έως την Κυριακή 26 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις αρμόδιες διοργανώτριες Υπηρεσίες.

Εκδηλώσεις στην Περιφέρεια Αττικής

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Α. O Αρχαιολογικός Χώρος της Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως, συμμετέχοντας στην επετειακή πανελλήνια δράση του ΥΠΠΟ προσκαλεί εκπαιδευτικές μονάδες Α΄ θμιας Εκπαίδευσης για να περιηγηθούν σε επιλεγμένα μνημεία του χώρου και να ενημερωθούν από τους αρχαιολόγους του χώρου για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και για την αξία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Της περιήγησης θα ακολουθήσουν διανομή έντυπου υλικού στους μαθητές/τριες, και σχετικό εργαστήριο που θα εμπλουτίσουν την εμπειρία της επίσκεψής τους  στο χώρο.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 23-24.05.2024

Ώρα εκδήλωσης: 09:30

Σημείο συνάντησης: ΕΙΣΟΔΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΛΙΤΥΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, ΟΔΟΣ ΘΡΑΣΥΛΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΝ. ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  210 3214834 (Γιαννακοπούλου Αμαλία-Γιαννικαπάνη Ευτυχία)

Β. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών-Ανασκαφές Αρχαίας Αγοράς, συμμετέχοντας στην επετειακή πανελλήνια δράση του ΥΠΠΟ προσκαλεί ομάδες μαθητών Α/βάθμιας (23.5), Β/βάθμιας Εκπαίδευσης (24.5) και οικογένειες με παιδιά (25.5) να ανακαλύψουν τον πολλαπλό ρόλο των σκύλων στην καθημερινή ζωή των αρχαίων. Μέσα από μια πληθώρα αντικείμενων, παραστάσεων και άλλων ευρημάτων από την Αρχαία Αγορά των Αθηνών αλλά και ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τις αρχαίες πηγές, παιδιά, έφηβοι και οικογένειες ανακαλύπτουν ποικίλες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, αντιλαμβάνονται τον ρόλο του ως ζώο συντροφιάς ή εργασίας, εξοικειώνονται με τις απεικονίσεις του στην αρχαία ελληνική τέχνη και τις αναφορές του στη μυθολογία και συζητούν για «διάσημους» σκύλους της αρχαιότητας. Ευαισθητοποιούνται σε θέματα αποδοχής και προστασίας των ζώων και καλλιεργούν δεξιότητες παρατήρησης, ανάλυσης και σύνθεσης, αξιοποιώντας διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 23, 24 και 25.05.2024

Ώρα εκδήλωσης: 23.5 και 24.5 ώρα 09:30, 25.5 ώρα 10:00

Σημείο συνάντησης: ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ, Αδριανού 24

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

210-3310963 (Agora Excavations – Ηώ Βικτωράτου)

Γ. «Μια μέρα αφιερωμένη στον ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς»

Την Πέμπτη 23 Μαΐου, οι συντηρητές και οι συντηρήτριες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών προσκαλούν μαθητές και μαθήτριες των μικρών τάξεων του δημοτικού στην Αρχαία Αγορά σε «Μια μέρα αφιερωμένη στον ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς».

Μέσα από το παιχνίδι και τη διάδραση, οι μαθητές θα κληθούν να ανακαλύψουν τον ρόλο του συντηρητή αρχαιοτήτων, θα αναζητήσουν τα λεγόμενα «συνανήκοντα» μαρμάρινα θραύσματα και θα ακολουθήσουν τα στάδια συντήρησης μίας ανάγλυφης μαρμάρινης επιγραφής (την φωτογραφική τεκμηρίωση, τη σχεδιαστική αποτύπωση, τον καθαρισμό και την αισθητική συμπλήρωση).

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος και του σεβασμού των μικρών μαθητών για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία με παιγνιώδη τρόπο καθώς και η πρόκληση του ενδιαφέροντος για τις επιστήμες της αρχαιολογίας και της συντήρησης ευαισθητοποιώντας τους σε θέματα διατήρησης/συντήρησης στου αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης του ΥΠΠΟΑ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» η οποία προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι μιάμιση ώρα και απευθύνεται σε τάξεις του δημοτικού (Γ’-Ε’) έως 22 παιδιά με τουλάχιστον δύο συνοδούς.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Ώρα εκδήλωσης: 09:30 π.μ.

Σημείο συνάντησης: Αδριανού 24, Θησείο ( είσοδος αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Αγοράς)

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  210-3234452, Κλειώ Στρατηγάκη

Δ. «Ελάτε να περπατήσουμε με τον Άρη το βατραχάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λυκείου που δίδαξε ο Αριστοτέλης»

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, οι συντηρητές και οι συντηρήτριες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών προσκαλούν μαθητές και μαθήτριες του νηπιαγωγείου και της Α’ τάξης δημοτικού στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Ελάτε να περπατήσουμε με τον Άρη το βατραχάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λυκείου που δίδαξε ο Αριστοτέλης».

Με εργαλείο τον εποικοδομητικό διάλογο και το παιχνίδι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με:

 1. τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, το φυσικό του περιβάλλον και συγκεκριμένα τη βλάστηση της Αττικής γης
 2. τον Αριστοτέλη, έναν από τους σημαντικότερους φιλόσοφους/πανεπιστήμονες του κόσμου, τον τρόπο σκέψης και επιστημονικής παρατήρησής του και τις μεθόδους διδασκαλίας του (περιπατητική)
 3. τις αρχές της φιλοσοφίας και τους τρόπους/τόπους διδασκαλίας στην Αρχαία Ελλάδα

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα διατήρησης και συντήρησης των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και αντικειμένων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης του ΥΠΠΟΑ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» η οποία προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι μία ώρα και απευθύνεται σε τάξη του νηπιαγωγείου και της Α’ τάξης δημοτικού έως 25 παιδιά με τουλάχιστον δύο συνοδούς.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

210-3224706, 210-3234452 8.00-13.00

Όνομα: Κλειώ Στρατηγάκη  Μάρθα Αθανασιάδου

Ε. Ιστορίες φθοράς, προστασίας και γκράφιτι στην πόλη των Βράχων

Ποιοι έκαναν γκράφιτι τον 19o αιώνα στους βράχους των Δυτικών Λόφων και γιατί; Από τι ή ποιον απειλείται εδώ και δύο αιώνες ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος μέσα στην Αθήνα και πώς τον προστατεύουν οι άνθρωποι της αρχαιολογικής υπηρεσίας; Γιατί τα σύγχρονα γκράφιτι είναι καταστρεπτικά για τα αρχαία μνημεία; Τι δουλειά κάνουν οι συντηρητές/τριες των αρχαιοτήτων;

Οι μαθητές/τριες ανακαλύπτουν και δίνουν απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις μέσα από μια περιήγηση με βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες στον ανοικτό αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων. Σε τέσσερα σημεία των Λόφων Φιλοπάππου και Πνύκας ενισχύουν τις γνώσεις τους για έννοιες και ζητήματα διαχείρισης και προστασίας των μνημείων, των πολιτιστικών τοπίων και των αρχαιολογικών χώρων. Δραματοποιούν διαλόγους, παρατηρούν και καταγράφουν φθορές από γκράφιτι και ανταλλάσσουν επιχειρήματα σχετικά με το σύγχρονο γκράφιτι στην πόλη αναζητώντας τη συναίνεση.

Οι «Ιστορίες φθοράς, προστασίας και γκράφιτι στην πόλη των Βράχων» είναι ένα από τα πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα της Πράξης «Θ-ink…” της ΕΦΑΠΑ (Ε.Π. ΑΝΑΔ ΕΔΒΜ, ΕΣΠΑ 2014-2020) και τα οποία υλοποιούνται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στον χώρο ή στην τάξη, με το υλικό που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα και δανειστική μουσειοσκευή αντίστοιχα.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 23 & 24 Μαΐου 2024

Ώρα εκδήλωσης: 10.00 – 11.30

Σημείο συνάντησης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου – στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλι και Αποστόλου Παύλου

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  210-3219288, εσωτ. 116 / Σοφία Παπιδά

ΣΤ. «Μονή Πετράκη. Από την ύπαιθρο της Αττικής στο κέντρο της Αθήνας»

Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, οργανώνουν εκδήλωση στον χώρο της Μονής Αγίων Ασωμάτων Πετράκη, με ξενάγηση και παρουσίαση με ψηφιακά μέσα της ιστορικής διαδρομής της Μονής, από την φύση της αττικής υπαίθρου κατά τα βυζαντινά χρόνια, έως τον σύγχρονο αστικό πολεοδομικό ιστό. Κατά την εκδήλωση θα ανιχνευτεί η διασύνδεση της ιστορίας του μνημείου με εκείνη της πόλης της Αθήνας και της νεότερης Ελλάδας. Επίσης η συμβολή της στην νεότερη πολεοδομική διαμόρφωση της πρωτεύουσας. Θα δοθεί έμφαση στα ιστορικά στοιχεία που αντλούμε από τις πηγές που βρίσκονται επί τόπου ή προέρχονται από τον χώρο της Μονής και θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του ζωγραφικού διακόσμου στην αποτύπωση της διαχρονίας της.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης του ΥΠΠΟΑ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» η οποία προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Ξεναγούν και παρουσιάζουν η Αρχαιολόγος, Ανδρομάχη Παναγοπούλου και οι Συντηρητές Αρχαιοτήτων, Ιωάννης Βερροιόπουλος και Βασίλειος Παναγιωτόπουλος.

Η δράση θα έχει διάρκεια μία ώρα περίπου και απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους για το θέμα ενήλικες και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Ώρα εκδήλωσης: 10.00 πμ

Σημείο συνάντησης: Αυλή Μονής Αγίων Ασωμάτων Πετράκη, Ι. Γενναδίου 14 Αθήνα

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  6977609465, Βασίλειος Παναγιωτόπουλος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Ραμνουσία χώρα, θύλακας της αρχαίας Αττικής γης.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 26-5-2024

Ώρα εκδήλωσης:11.00 – 13.00

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου Ραμνούντα

Στην κοιλάδα του Λιμικού στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής σώζονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος με το περίφημο ιερό της Νεμέσεως. Η περιοχή του Ραμνούντος κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική περίοδο, με εγκαταστάσεις που αναπτύχθηκαν ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο, πλήρως ενταγμένες στο περιβάλλον της Ραμνουσίας χώρας. Κύρια δραστηριότητα ήταν η αγροτική, αλλά λειτουργούσαν και λατομεία, υπήρχε εμπορική κίνηση και στο φρούριο είχαν την έδρα τους πλούσιοι τραπεζίτες.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τμήμα της αρχαίας οδού που οδηγούσε στο φρούριο του Ραμνούντος, περνούσε μπροστά από το ιερό της Νεμέσεως και κατέληγε στο φρούριο. Κατά μήκος της οδού βρέθηκαν πολυτελείς ταφικοί περίβολοι των κλασικών χρόνων, που έφεραν αξιόλογα επιτύμβια ανάγλυφα, ναΐσκους και στήλες.

Ο ναός της Νεμέσεως είναι δωρικός, περίπτερος, με 6 κίονες στις στενές και 12 κίονες στις μακρές πλευρές. Αποτελείται από πρόναο και οπισθόδομο με δύο κίονες ανάμεσα σε παραστάδες και έχει διαστάσεις 21,40 x 10,05μ. και στο εσωτερικό του φυλασσόταν το περίφημο άγαλμα της θεάς, έργο του μαθητή του Φειδία Αγοράκριτου.

Το φρούριο του Ραμνούντος, όπως και αυτό του Σουνίου στη νότια ακτή της Αττικής, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου για τον έλεγχο των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά προς την Αθήνα. Κέντρο εκπαίδευσης των αθηναίων εφήβων, διαδραμάτισε καίριο ρόλο κατά τον Χρεμωνίδειο Πόλεμο. Το φρούριο προστατεύει τον οικισμό, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια με ισχυρό εξωτερικό περίβολο. Υπάρχουν θέατρο και το γυμνάσιο. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η αγορά του δήμου. Στην κορυφή του λόφου – μέσα στον εσωτερικό οχυρωματικό περίβολο – υπήρχαν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δύο μικρά λιμάνια στην παραλία κάτω από το φρούριο – το ανατολικό και το δυτικό – χρησίμευαν για τα πλοία που έλεγχαν το πέρασμα του Ευβοϊκού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=2391

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι απαραιτήτως εφοδιασμένοι με κλειστά παπούτσια, καπέλο, αντηλιακό και νερό.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Β. Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 23-5-2024

Ώρα εκδήλωσης: 12:00-14.00

Σημείο συνάντησης: Ναός Αγίας Τριάδας στον Δρυμό Λαυρεωτικής

Περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Δρυμού Λαυρεωτικής – Κοιλάδα Σούριζας

Στον Αρχαιολογικό χώρο Δρυμού, σε ένα καταπράσινο τοπίο με πυκνά κατάλοιπα αρχαίων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 η εξής δράση:

Περιήγηση με μαθητές στην κοιλάδα της Σούριζας: Θα περπατήσουμε σε μια κλειστή διαδρομή μονοπατιών, δίπλα σε υπόγειες στοές/γαλαρίες εξορύξεως του αργυρούχου μεταλλεύματος και εργαστήρια καθαρισμού αργυρούχων μεταλλευμάτων, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο εκεί όπου παλλόταν η καρδιά της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Απαραίτητα: καπέλο, αντηλιακό, κλειστά παπούτσια και νερό

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια της εκδήλωσης:  22920 22817, Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου 210 3213122,  εσωτ. 131 ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

 1. « Εαρινή περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας»

Το Ιερό της Ελευσίνας, ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος, υπήρξε για αιώνες ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Στον χώρο του αναπτύχθηκε η λατρεία της θεάς Δήμητρας και της Κόρης της, Περσεφόνης, τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία σχετίζονταιμε την καλλιέργεια της γης, τη βλάστηση, τη γονιμότητα καθώς και την αναγέννηση της φύσης και της ζωής.

Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου όπου, σύμφωνα με τον μύθο, η Περσεφόνη έχει ανέβει στον Επάνω Κόσμο και η φύση έχει ανθίσει, στοχεύει στη γνωριμία των συμμετεχόντων με την ιστορία, τα μνημείακαι το φυσικό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 23/05/2024 και Παρασκευή 24/05/2024

Ώρα εκδήλωσης: 11.00π.μ.

Διάρκεια εκδήλωσης:  Κατ’ εκτίμηση 2 ώρες

Αρ. συμμετεχόντων:  Μέγιστος αριθμός 50 άτομα (ίσως με προεγγραφή)

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου Ελευσίνας

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  Ευσταθία Ανέστη 2105561097, 6932547327

 1. Δράση που περιλαμβάνει ξενάγηση στον θολωτό τάφο Αχαρνών από το προσωπικό της Υπηρεσίας, σε μαθητές της Β’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών και περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο, σε συνδυασμό με συζήτηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ημερομηνία και ώρα εκδήλωσης: 20/5/2024, 9:30 π.μ.

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός χώρος θολωτού τάφου Αχαρνών, Λεωφόρος Φιλαδελφείας

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, αρχαιολόγος ΕΦΑΔΑ

Τηλέφωνο: 210 2466122

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: efada@culture.gr

 1. «Ξενάγηση στa μνημεία των λόφων Καρίας και Αλκάθου στην πόλη των Μεγάρων»

Ξενάγηση από αρχαιολόγους της ΕΦΑΔΑ στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία και σε κτήρια – τοπόσημα της διαδρομής, στους λόφους της Καρίας και του Αλκάθου. Τα εν λόγω μνημεία μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκηση της πόλης από την αρχαία έως τη νεώτερη και σύγχρονη εποχή. Στο πλαίσιο της ξενάγησης, θα επισκεφθούμε, μεταξύ άλλων, το Σπήλαιο του Μουρμούνη, την Κρήνη του Θεαγένους και τα μεταβυζαντινά εκκλησάκια που απαντώνται διάσπαρτα στην κορυφή του λόφου του Αλκάθου. Η δράση απευθύνεται σε σχολεία.

Αφετηρία: Είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων στις 9.30π.μ

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 09:30 π.μ.

Διάρκεια εκδήλωσης:  Κατ’ εκτίμηση 3 ώρες

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων

Πληροφορίες: Λώρη Ζαγκουδάκη, Χριστίνα Καζαζάκη (τηλ. 210 3213571 εσωτ. 108, 22960 22426, 22960 81771)

 1. «Ένας μύθος από το παρελθόν και ένας μύθος από το μέλλον»

Η δράση περιλαμβάνει περίπατο με ξενάγηση από αρχαιολόγους στο αρχαίο φρούριο της Οινόης, αφήγηση τοπικών μύθων, ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά και εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ημερομηνία εκδήλωσης: ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2024

Ώρα εκδήλωσης: 10:00

Σημείο συνάντησης: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΟΙΝΟΗΣ (ΘΕΣΗ ΛΕΥΚΑ)

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2103213571, εσωτ. 104 (Ευγενία Τσάλκου) 2103313343, εσωτ. 106 (Ειρήνη Σβανά)

 1. «Περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία των Μεγάρων»

Ξενάγηση από αρχαιολόγους της ΕΦΑΔΑ, η οποία θα ξεκινήσει από την Κρήνη του Θεαγένους. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα μεταβούν στην οδό Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όπου λίθινος αρχαίος αγωγός, που πρόσφατα ανέδειξε η Υπηρεσία μας στη βόρεια επέκταση της πόλης. Η περιήγηση θα καταλήξει στο αρχαίο υδραγωγείο του Ορκού και στα εκκλησιαστικά μνημεία του Ελαιώνα. Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο μικρού μήκους, με αρχαιολογικό περιεχόμενο, στον προαύλειο χώρο του Αγ. Αθανασίου και μουσική εκδήλωση με τον Σπύρο Παπανικόλα από το MUSICart School Μεγάρων (ώρα έναρξης κατ’ εκτίμηση: 20.30). Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Η μετακίνηση του κοινού θα πραγματοποιηθεί με τα δημοτικά λεωφορεία.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Δήμος Μεγαρέων και MUSICart School Μεγάρων

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 17:30

Διάρκεια εκδήλωσης:  Κατ’ εκτίμηση 3,5 ώρες

Σημείο συνάντησης: οδός Χρ. Μωραΐτη, μπροστά στην Κρήνη του Θεαγένους στην πόλη των Μεγάρων

Πληροφορίες: Λώρη Ζαγκουδάκη, Χριστίνα Καζαζάκη (τηλ. 210 3213571 εσωτ. 108, 22960 22426, 22960 81771)

 1. «Περιδιάβαση σε μυθικά και ιστορικά τοπόσημα της βορειοδυτικής Αττικής»

Η δράση περιλαμβάνει περίπατο με ξενάγηση από αρχαιολόγους στον αρχαιολογικό χώρο των Ελευθερών, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο. Η ξενάγηση θα συνδυαστεί με αναφορές στους τοπικούς μύθους, στο θεό Διόνυσο, τη γένεση του αρχαίου θεάτρου και τα έργα του Ελευθερέως γλύπτη Μύρωνος. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Πεδίο της Μάχης των Πλαταιών και αφήγηση των ιστορικών γεγονότων της μάχης, όπως μαρτυρούνται από τις αρχαίες πηγές.

Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη μετακίνησή τους με Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Ημερομηνία εκδήλωσης: ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2024

Ώρα εκδήλωσης: 12:00

Σημείο συνάντησης: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ (είσοδος μονοπατιού επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών έναντι ταβέρνας στην Κάζα)

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2103213571, εσωτ. 104 (Ευγενία Τσάλκου) 2103313343, εσωτ. 106 (Ειρήνη Σβανά)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Α. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Χειροτεχνίας Πόρου και τον Δήμο Πόρου , θα πραγματοποιήσει στις 26/5/24 αρχαιολογικό περίπατο στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική περιήγηση που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε οικογένειες με παιδιά με στόχο τη γνωριμία τους με το με το πλούσιο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εφορείας στο τηλέφωνο 210 4590707

(Εύη Πίνη) και την ημέρα της εκδήλωσης στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, στο τηλέφωνο 2298023276.

Ημερομηνία εκδήλωσης: ΚΥΡΙΑΚΗ 26/5/24

Ώρα εκδήλωσης: 11 πμ

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Συντριβανίου, Δημαρχείο Πόρου

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, τηλέφωνο 2298023276, Νεκτάριος Σαραντόπουλος

Β. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς  κ’ Νήσων σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή  26 Μαϊου  με τίτλο:

«Αρχαιολογικός  περίπατος  στα  Μακρά Τείχη: νεκροταφεία, κτήρια και δρόμοι ».

Τα Μακρά Τείχη συνέδεαν την Αθήνα με το κεντρικό της λιμάνι τον Πειραιά, και αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία οχυρωματικά έργα στην αρχαία Αττική.

Ταυτοχρόνως συμβόλιζαν την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Αθήνας και την μετατροπή της σε ναυτική και πολιτική υπερδύναμη , καθ’ όλη την διάρκεια της κλασικής αρχαιότητας.

Σήμερα τα ερείπια του βόρειου Μακρού Τείχους σώζονται κάτω από τη σύγχρονη Λεωφόρο Αθηνών- Πειραιώς και στην οδό Κύπρου , στις περιοχές των Καμινίων του Ρέντη, του Μοσχάτου και του Ταύρου.

Τμήματα του νοτίου σκέλους των Μακρών Τειχών, του λεγόμενου Διαμέσου Τείχους, έχουν σποραδικά αποκαλυφθεί κατά μήκος του άξονα των γραμμών του ΗΣΑΠ , στον Ταύρο , το Μοσχάτο και στην περιοχή του Νέου Φαλήρου.

Μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Πειραιώς κ΄ Νήσων, θα δοθεί η δυνατότητα στους  περιπατητές της αρχαιολογικής διαδρομής, να  κατανοήσουν  και  να αναπλάσουν την  αρχαία  τοπογραφία  της  πεδιάδας  μεταξύ  της  Αθήνας  και  του Πειραιά, καθώς  θα  επισκεφθούν  θέσεις  όπου  διατηρούνται  όχι  μόνο  τμήματα των Μακρών Τειχών αλλά και κατάλοιπα ταφικών  μνημείων, κτηρίων και  δρόμων  που  τα  πλαισίωναν.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 26 Μαϊου 2024

Ώρα εκδήλωσης: 10: 30 – 14:30

Σημείο συνάντησης: Σταθμός ΗΣΑΠ «Ταύρος» (εκδοτήρια εισιτηρίων) και ώρα συνάντησης 10:30 – 10:45 το πρωί (διάρκεια περιπάτου περίπου 3 ώρες).

Ελεύθερη  συμμετοχή

Πληροφορίες:  Γιανν. Συρόπουλος, τηλ: 210 – 45.90.705  Ειρ.  Σκιαδαρέση, τηλ: 210 – 45.90.712

Επιγραφικό Μουσείο

Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στην επετειακή επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνοντας και συμμετέχοντας στις παρακάτω δράσεις:

 1. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, το απόγευμα, με ομιλητή τον κ. Χαράλαμπο Κριτζά, Επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου και θέμα “Αρχαιολογικοί Περίπατοι στην Κρήτη”.

Η ακριβής ώρα, κατά την οποία θα λάβει χώρα η διάλεξη θα ανακοινωθεί προσεχώς.

 1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ιστορίες Γραφής: Άνθρωποι, πολιτεύματα, θεσμοί λατρείες, οικονομία». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 10-14 ετών και θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή 26 Μαΐου 2024 και ώρα 11.00 στο Επιγραφικό μουσείο.

Η είσοδος στο Επιγραφικό Μουσείο κατά τη διάρκεια των ημερών του εορτασμού θα είναι ελεύθερη για το κοινό που θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις, τις ημέρες και ώρες κατά τις οποίες αυτές λαμβάνουν χώρα.

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 210 8232950 & 210 8847576  (κ.κ. Κατερίνα Χόινα (εσωτ: 202) & Ιωάννα Βενιέρη (εσωτ: 209)

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας

«Το ταξίδι της καντάδας, από τα Επτάνησα… στην Αθήνα. Ένας μουσικός περίπατος με καντάδες, στα στενά της Πλάκας»

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας συμμετέχει στην επετειακή, επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024», την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Πρόκειται για μια «πράσινη» μουσική διαδρομή στο χρόνο και την γειτονιά του Μουσείου, την Πλάκα, αφιερωμένη στην Αθηναϊκή Καντάδα, ένα μουσικό είδος  που αγαπήθηκε ιδιαίτερα και στο οποίο συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των Αθηναίων στα τέλη του 19ου αι. και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι, ταυτισμένο με την  ιστορία της πόλης και την ταυτότητα των ανθρώπων της σε γειτονιές όπως η Πλάκα, του Ψυρρή, το Μεταξουργείο, η Νεάπολη.

Η δράση θα ξεκινήσει με μια σύντομη εισαγωγή στον κόσμο της Αθηναϊκής καντάδας από τον μουσικολόγο Σπύρο Καραβιώτη για να περπατήσουμε στους δρόμους της γειτονιάς και να την απολαύσουμε με περισσότερη γνώση!

Συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα των αδελφών Σπύρου και Μάκη Καραβιώτη, με  φωνητικό κουαρτέτο και  σύνολο μαντολινάτας

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (Ε.Α.Τ.Α.)  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Τhis is Athens Festival».

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης:

Εκκίνηση: Από την αυλή του Μουσείου (Διογένους 1-3, 105 56 Αθήνα)

Ώρα έναρξης ομιλίας: Θα οριστικοποιηθεί μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων και θα σας αποστείλουμε σχετικό mail

Ώρα έναρξης της μουσικής δράσης: Θα οριστικοποιηθεί μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων και θα σας αποστείλουμε σχετικό mail

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για τους συμμετέχοντες στην ομιλία, στο τηλ. 210 3254129 (Δευ-Παρ, 09:00 – 14:00).

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

2103254129/ Ιωσηφίνα -Αικατερίνη Αλεβίζου

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στη νέα του έκθεση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, διοργανώνει δυο θεματικές ξεναγήσεις στον αύλειο χώρο του, στην Άρεως 10 στο Μοναστηράκι. Το νέο μουσείο αναπτύσσεται σε μια γειτονιά του 19ου αι. με ίχνη από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της πόλης. Τμήματα του υστερορωμαϊκού τείχους, ο ναός του Αγίου Θωμά του 6ου – 7ου αι. μ.Χ., η σωζόμενη πύλη του αρχοντικού του Χωματιανού-Λογοθέτη της όψιμης οθωμανικής περιόδου, το σπίτι του Νικολάου Δραγούμη, χτισμένο το 1835, ο ναός του Αγίου Ελισσαίου, αλλά και νεότερα οικοδομήματα με στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Αθήνας, θα είναι στάσεις στην ξενάγηση αυτή.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις γίνεται με κράτηση θέσεων, από 16 Μαΐου, στο τηλέφωνο 2103223355, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-15:00.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 23/05/2024

Ώρα εκδήλωσης: 11:00 και 13:00

Σημείο συνάντησης: Άρεως 10, είσοδος Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 210 3239382, Είσοδος/Υποδοχή Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνοντας σχετικές με τον εορτασμό εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές και ευρύ κοινό με απώτερο σκοπό την προβολή του φυτικού κόσμου μέσα από τα νομίσματα και τα φυτά του κήπου του.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 19, 23 και 25 Μαΐου στις αίθουσες του Μουσείου και στον αύλειο χώρο του Ιλίου Μελάθρου.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024, 19.00

Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Εν Ολύμπω. Φωτογραφικό οδοιπορικό στη φύση και στα προσκυνήματα της Πιερίας» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19/05 έως τις 27/05.

Πέμπτη 23 Μαΐου, 10.00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού

«Φύση και Νόμισμα στο Ιλίου Μέλαθρον»

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα άνθη και τα φυτά του κήπου του Ιλίου Μελάθρου όπως αυτά  απεικονίζονται στις όψεις των αρχαίων νομισμάτων.

Σάββατο 25 Μαΐου, 11.00

Διάλεξη επίκουρης καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μαρίας Ντίνου

με θέμα: Το περιβάλλον από την αρχαιότητα  έως σήμερα.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 210 3632057, 210 3612190, Ελένη Νάκη, Δημήτρης Κλουκίνας

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

«Στους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  που αξιοποιεί  εκπαιδευτικά τη μόνιμη έκθεση και τους κήπους του Μουσείου. Οι μαθητές ανακαλύπτουν με διαδραστικό τρόπο φυτά, λουλούδια και δένδρα σε επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου. Το δένδρο της ζωής, ο φυλλοφόρος σταυρός, η άμπελος, η ελιά, το δένδρο της Γνώσης του καλού και του κακού, το Ρόδο το Αμάραντο και  η Δευτέρα Παρουσία με τον Παράδεισο αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον και την ιδιαίτερη σημασία του στη χριστιανική θρησκεία. Στη συνέχεια οι μαθητές θα περιηγηθούνε στους κήπους, θα δούνε τη φρεατοδεξαμενή και θα μάθουνε για την ύδρευση της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για τις αντιλήψεις των Βυζαντινών για τον Παράδεισο αλλά και για τον Ιλισό το σημαντικό ποτάμι της Αθήνας με το ειδυλλιακό τοπίο. Θα γνωρίσουν βότανα και φυτά που συνθέτουν τους κήπους του Μουσείου και στο τέλος θα παίξουν διάφορα παιχνίδια και θα φτιάξουν τις δικές τους ανοιξιάτικες κάρτες.

 • Για σχολικές και ειδικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Η συμμετοχή των μαθητών στις εκπαιδευτικές δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 (09:00-12.00).

Ημερομηνία εκδήλωσης: 23-26/05/2024

 • Ώρα εκδήλωσης: 9.30-13.30
 • Σημείο συνάντησης: Αύλειος χώρος (στον πλάτανο).

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 213 213 9507 και 213 213 9591 (Ράνια Φατώλα).

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Α. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει με θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στη Μόνιμη Έκθεση Προϊστορικών Αρχαιοτήτων με τίτλο «Το φυσικό περιβάλλον στην προϊστορική εποχή» στις 23, 24 και 26 Μαΐου και ώρα 13:00-13:40

Ημερομηνία εκδήλωσης: 23, 24 και 26 Μαΐου 2024

Ώρα εκδήλωσης: 13:00

Τηλ. επικοινωνίας.: 213 2144891

Β. Διάλεξη του κ. Κωνσταντίνου Καρτάλη, καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος, (ΕΚΠΑ) με θέμα την κλιματική αλλαγή στις 13 Ιουνίου 2024.

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο του Α’ κύκλου (Μάϊος- Ιούνιος 2024) επιστημονικών συναντήσεων «Με το βλέμμα στο 2050. Μουσεία και κοινωνία» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 13 Ιουνίου 2024

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2132144891

Mουσείο Ακρόπολης

Στοχευμένη περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Ακρόπολης με θεματική τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: νερό, αέρας, φωτιά και γη. Μέσα από έναν ευχάριστο περίπατο οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, τους συμβολισμούς και τη μετουσίωση των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, την αναζωογονητική ή την καταστροφική δύναμή τους, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από επιλεγμένα αρχαία έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο Μουσείο Ακρόπολης.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 26/5/2024

Ώρα εκδήλωσης: 10:00 και 13:00

Σημείο συνάντησης: Γραφείο Πληροφοριών Μουσείου Ακρόπολης

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: Τηλεφωνικό Κέντρο 210 9000900, Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 09:00-17:00

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων  συμμετέχει στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024 ως εξής:

 1. A. Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6-9 ετών με θέμα “Ζώα και τέρατα στην αρχαιότητα”. Τα παιδιά θα δουν από κοντά αρχαία αγγεία και ειδώλια ζώων και υβριδικών πλασμάτων (π.χ. κενταύρους, σφίγγες), θα μάθουν την ιστορία τους από αρχαιολόγους, θα σχεδιάσουν τα δικά τους ζώα και τέρατα, θα μιμηθούν τις φωνές και τις κινήσεις τους, και θα ακούσουν αφηγήσεις αρχαίων συγγραφέων για τα ζώα και τον φυσικό κόσμο στην αρχαιότητα.

Σάββατο 25 Μαΐου

Ώρα εκδήλωσης: 11.00

Τηλ. κρατήσεων: 210 3319300

 1. B. Σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας θα πραγματοποιηθεί η θεματική περιήγηση με τίτλο “Το φυσικό και αστικό τοπίο στη βυζαντινή τέχνη: πραγματικότητα και συμβολισμός”. Με αφετηρία τη Συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων του Μουσείου Κανελλοπούλου θα ανακαλύψουμε τον τρόπο απόδοσης, τον ρόλο και τη σημασία του τοπίου στην οργάνωση της σύνθεσης, αλλά και τους συμβολισμούς ή τα μηνύματα που εμπεριέχει. Η θεματική περιήγηση θα έχει διάρκεια 90΄ και απευθύνεται στο ευρύ κοινό

Κυριακή 26 Μαΐου

Ώρα εκδήλωσης: 11:00 και 13:00

Τηλ. κρατήσεων: 210 3319300