- Θεατρική παράσταση “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος”, του Γιάννη Ρίτσου από τη θεατρική ομάδα του Δήμου, «άλλη πλευρά», το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ώρα: 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Βάρης Δ.Ε Βάρης
Ο Ρίτσος έγραψε τη Σονάτα στο Σεληνόφωτος το 1956, για την οποία πήρε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης στα πλαίσια του ποιητικού του έργου Τέταρτη Διάσταση. Είναι ένας σκηνικός μονόλογος, μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή και ελπίδα. Η ιστορία διαδραματίζεται ένα ανοιξιάτικο βράδυ σε ένα λουσμένο από το φως του φεγγαριού δωμάτιο παλιού σπιτιού. Μία ηλικιωμένη γυναίκα ντυμένη στα μαύρα εξομολογείται σε έναν νέο τη συναισθηματική της κατάσταση. Στον απολογισμό της ζωής της, που επιχειρεί, αναφέρεται στα γηρατειά, τη μοναξιά, αλλά και τη πικρή επίγνωση, που ακολουθεί, όταν έχεις αφήσει τη ζωή σου να φύγει χωρίς να έχεις ζήσει ουσιαστικά. Μέσα σε ένα «μπεκετικό» τοπίο ο μονόλογος της γηραιάς Γυναίκας μοιράστηκε σε πέντε γυναίκες, που αποτελούν τις πολλές όψεις της. Έτσι το μήνυμα του ποιήματος υψώνεται πέρα και πάνω από τα όρια μιας ύπαρξης, που αφορά όλες και όλους μας.
Απόδοση – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί – Σκηνικά: Τάσος Αλατζάς. Σχεδιασμός Φωτισμών: Μιχάλης Κάρλος. Κοστούμια: η ομάδα. Παίζουν: Αγγελοπούλου Εύη, Ζωγράφου Βερονίκ, Κονδάκη – Καραμέτου Βαγγελιώ, Σκούρτη Λίλη, Σχοινά Δέσποινα.
- “Τρελή αποκριά -“Το έθιμο του Μπέη”
Αναπαράσταση εθίμων και παραδοσιακό γλέντι, με την ορχήστρα, “Τζίτζικες”, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ώρα: 18:00 – 21:00, στην Πλατεία Ιμίων Δ.Ε Βούλας
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Λαογραφικός Όμιλος “Μαντηλάκι”, με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας “Τζίτζικες”, θα παρουσιάσει το “Το έθιμο του Μπέη”.
Έντονα σκωπτικό, με σατιρική διάθεση και θεατρικά στοιχεία, το αποκριάτικο έθιμο του «Μπέη», με ρίζες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, διασώζεται μέχρι σήμερα σε αρκετά χωριά του βόρειου Έβρου, αναβιώνοντας μνήμες οικογενειακές και ιστορικές, μνήμες που αποτελούν ακόμη έναν συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το παρόν των Θρακών. Οι Θράκες με την άδεια του κατακτητή σατιρίζουν τον Τούρκο Μπέη που οργώνει με το αλέτρι έχοντας στον ζυγό τους υποτελείς του και μαζεύει στο τέλος όλη την σοδειά ως φόρο για να πατσίσει (κάθε χρονιά) το περσινό χρέος των αγροτών που δεν κλείνει ποτέ! Ο Μπέης με πειράγματα και σκωπτική διάθεση οργώνει και πετά καρπούς με ευχές για γόνιμη και πλούσια σοδειά ενώ οι χωριανοί προσπαθούν να τον ρίξουν κάτω συμβολίζοντας την πάλη για απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό. Όταν το καταφέρνουν ο Μπέης ανασταίνεται προϊδεάζοντας για την Ανάσταση που ακολουθεί την Σαρακοστή. Το γαϊτανάκι αποτελεί παραδοσιακή γιορτή αιώνων, αγροτικών κυρίως περιοχών, συμβολίζοντας το πνεύμα της συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο. Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών λέγεται ότι δηλώνει τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται ή τις Ώρες, τις μυθικές θεότητες του χρόνου που όριζαν επίσης την βλάστηση.
Μετά την αναπαράσταση του εθίμου θα ακολουθήσει γλέντι με τη συνοδεία της πενταμελούς παραδοσιακής ορχήστρας “Τζίτζικες”, η οποία θα παίξει και θα τραγουδήσει για τον κόσμο.
- “Η συμμορία του Τσίρκου”
“Τρίωρη υπαίθρια παιδική αποκριάτικη εκδήλωση” το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, ώρα: 11:00–14:00, στο Πάρκο Αγ. Ιωάννου Δ.Ε Βούλας
Ένα τρίωρο πρόγραμμα για παιδιά με οκτώ εργαστήρια, ξέφρενο χορό και διασκέδαση, αστεία και δώρα. Ελάτε να φτιάξουμε μάσκες και αποκριάτικες μαράκες, να χορέψουμε zumba, να τραγουδήσουμε, να κάνουμε διαγωνισμούς, να παίξουμε κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, να παίξουμε σε διαδραστικές αρένες και να διασκεδάσουμε με τους εμψυχωτές μας. Επίσης, ένα μοναδικό show μαγείας και ξυλοπόδαροι θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.
- “Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, από το Θέατρο Τέχνης.
Παιδική παράσταση την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, ώρα: 12:00 στο Δημοτικό Θέατρο Βάρης Δ.Ε Βάρης
Ένα «μιούζικαλ τσέπης» σε νέα θεατρική διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για παιδιά 3-10 ετών. Η μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν συνεχίζει το ταξίδι της με πολύ χιούμορ, δράση, «τρέλα», πρωτότυπη μουσική, υπέροχα τραγούδια και χορογραφίες, ευρηματικά σκηνικά και πολύ εντυπωσιακά κοστούμια. Μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά. Το έργο μιλάει για την ματαιότητα της αυταρέσκειας και της υπερβολικής ενασχόλησης με την εξωτερική μας εμφάνιση, για την κολακεία και το ψέμα, για την εξουσία. Πόσο δύσκολο είναι να πούμε την αλήθεια όταν το ψέμα «φαινομενικά» αναδεικνύει την εξυπνάδα μας στους άλλους; Πότε τελικά είναι καλό για μας και τους άλλους να λέμε – ή να μην λέμε – την αλήθεια;
Σκηνοθεσία- μουσική- στοίχοι τραγουδιών: Κωνσταντίνος Ευστρατίου
Μετάφραση- Θεατρική διασκευή: Εύα Στυλάντερ
Σκηνικά- κοστούμια: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Χορογραφίες- κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Χαλκούτσου.
Παίζουν: Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Ιωάννα Μπιτούνη, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος.