O
Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, παρευρέθηκε εκπροσω- πώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και απεύθυνε χαιρετισμό, μεταφέροντας και τις θερμές ευχές του Περιφερειάρχη.Το πολυπληθές κοινό που συγκεντρώθηκε είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει 23 παραδοσιακούς κρητικούς χο- ρούς από τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων, ενώ συγχρόνως, στο χώρο της εκδήλωσης φιλοξενήθηκε έκθεση σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο με εικονογραφημένο υλικό για τη Μάχη της Κρήτης. Προηγήθηκε τελετή επιμνημόσυνης δέησης για τους πεσόντες της Μάχης και ανάγνωση Ιστορικού τον γεγονότων. Επίσης, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν την φημισμένη Κρητική φιλοξενία, απολαμβάνοντας ένα κέρασμα από κρητικά εδέσματα, χορηγία παραγώγων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην Αττική και στην Κρήτη.
Την διοργάνωση του Φεστιβάλ στηρίζει η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής και ο Δήμος Σπάτων- Αρτέμιδος μέσω του Ο.Π.Π.Π. “Ο Ξενοφών”.
Τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ είχαν οι παρακάτω Σύλλογοι:
1. Ο Σύλλογος Κρητών Αρτέμιδος – Σπάτων
2. Η Ένωση Κρητών Βριλησσίων
3. Η Ένωση Κρητών Αμαρουσίου ”Ο ΚΡΗΤΑΓΕΝΗΣ ΖΕΥΣ”
4. Ο Σύλλογος Κρητών και Φίλων Νέας Πεντέλης ”Η ΑΡΕΤΟΥΣΑ”
5. Ο Σύλλογος Κρητών και Φίλων Κρήτης Αγίας Παρασκευής
6. Ο Σύλλογος Κρητών Παλλήνης, Κάντζας και Γλ. Νερών ”ΤΟ ΚΡΙ-ΚΡΙ”
7. Ο Σύλλογος Κρητών Ανθούσας Γέρακα Παλλήνης ”Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ”
8. Ο Σύλλογος Κρητών Ραφήνας – Πικερμίου
9. Ο Σύλλογος Κρητών Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη
10. Ο Σύλλογος Κρητών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα
11. Ο Σύλλογος Κρητών Λαυρίου ”Η Μεγαλόνησος”
12. Ο Σύλλογος Κρητών Μεσογείων ”Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ”
13. Η Ένωση Κρητών Σαρωνικού
Εξάλλου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των συνδιοργανωτών: «Από τα αρχέγονα χρόνια της κρητικής παράδοσης η χαρά, η λύπη, η φιλία και ο πόλεμος συνοδεύονταν πάντα με χορό!».
Λίγα λόγια για τη Μάχη της Κρήτης:
Επιχείρηση κατάληψης του νησιού από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ονομασία Ερμής, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους επίλεκτους αλεξιπτωτιστές της Γερμανίας και είχε διάρκεια από 20 Μαΐου έως 1η Ιουνίου του 1941. Βέβαια, οι κατακτητές δεν γνώριζαν τον υπερήφανο λαό της Κρήτης και την αντίσταση που θα συναντούσαν, η οποία κόστισε τόσο πολύ στα φασιστικά στρατεύματα ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο, έως τη λήξη του πολέμου. Οι Κρητικοί, άοπλοι, με ό,τι έβρισκαν, αμύνθηκαν κατά των εισβολέων σε ολόκληρο το νησί, γράφοντας χρυσές σελίδες στην Ιστορία!