Οι επισκέπτες, όλων των ηλικιών και των ιδιοτήτων, από παλαιούς μεταλλωρύχους του Λαυρίου έως πανεπιστημιακοί αλλά και μικρά παιδιά, είχαν τη δυνατότητα να δουν τον πλούτο των εγγράφων που σώζονται, καθώς και τις μηχανές ηλικίας δύο αιώνων εν λειτουργία. Το Αρχείο και το εργοτάξιο του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου, το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, παρουσίασαν στο κοινό και στους επίσημους οι συντελεστές του έργου.
Τους/τις παρευρισκόμενους/ες καλωσόρισαν στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ο κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, Καθηγητής ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος ΔΣ και Δ/νων Σύμβουλος Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου και ο κ. Νίκος Μπελαβίλας Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ).
Την εκδήλωση, πέραν της κα Καβαλλάρη, χαιρέτησαν η κα Αμαλία Παππά, Γενική Δ/ντρια Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο κ. Παναγιώτης Ψαρράκος, Καθηγητής ΕΜΠ, Αντιπρύτανης Διοικ. Υποθέσεων και Φοιτητ. Μέριμνας, η κα Ευαγγελία Δράκου, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Λαυρεωτικής εκ μέρους του Δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά, και ο κ. Αναστάσιος Βλάδος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής. Επίσης, στην εκδήλωση παρέστη ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και τ. Υπουργός Παιδείας και ο κ. Γιώργος Δερμάτης, Δρ. Ιστορίας και Επιμελητής Συλλογών του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ).
Το Έργο του Μουσείου και του Αρχείου χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, με 2,7 εκ. ευρώ, και περιλαμβάνει τρία υποέργα: α). τα οικοδομικά, β). τη συντήρηση Αρχείου, Μηχανών και Εξοπλισμού, τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και τη Μουσειακή Έκθεση, η οποία δημοπρατήθηκε και αναμένεται το άνοιγμα προσφορών στις 30 Μαΐου 2024. Τα εγκαίνια για το έργο συνολικά αναμένονται την Άνοιξη του 2025. Με την ολοκλήρωση του έργου, ένα σημαντικό μέρος του μηχανουργείου, μηχανές που λειτουργούσαν 1,5 περίπου αιώνα πριν και που είχαν παραμείνει ακίνητες για δεκάδες χρόνια, θα επαναλειτουργούν, δίνοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα στο κοινό να τις δουν από κοντά και να τις επεξεργαστούν.
Ειδικότερα αναφορικά με το Έργο: «Διατήρηση και ταξινόμηση του αρχείου της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου», αυτό ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Την ομάδα έργου αποτελούν οι ιστορικοί: κ. Κωστής Καρπόζηλος, κ. Ελένη Κυραμαργιού, κ. Γιάννης Παπακονδύλης και κ. Αντώνης Σαραντίδης. Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η συμβολή του κ. Γιώργου Δερμάτη, Δρ. Ιστορίας και Επιμελητή Συλλογών του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ).
Η Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής κ. Καβαλλάρη, κατά το χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Με την συντελεσθείσα αποκατάσταση και ταξινόμηση του Ιστορικού Αρχείου της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου διασώζουμε και αναδεικνύουμε τη σημαντική κληρονομιά της νεότερης Ιστορίας των Μεταλλείων του Λαυρίου. Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε ακόμη έναν σπουδαίο λόγο να είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι και ευτυχείς για την επιτευχθείσα πρόοδο, καθώς το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια. Εκπροσωπώντας και τον Περιφερειάρχη, κ. Νίκο Χαρδαλιά, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Λαυρεωτικής για τις επίμονες προσπάθειες του, καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την ομάδα των εκλεκτών Καθηγητών του για την εξαιρετικά ποιοτική και συντονισμένη δουλειά τους προς επίρρωση των στόχων του έργου. Θερμά συγχαρητήρια επίσης, θέλω να δώσω στην ομάδα του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου για την συνεχή προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής και του πλούτου της. Στην Περιφέρεια Αττικής θεωρούμε ότι ο Πολιτισμός και η Ιστορία μας αποτελούν βασικούς πυλώνες επένδυσης, επί των οποίων το brand name της Αττικής μας μπορεί να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως την εδραίωση της Ελλάδας ως την βάση και σημείο αφετηρίας του Δυτικού Πολιτισμού. Μια τέτοια επένδυση στον Πολιτισμό και την Ιστορία μας είναι ακριβώς αυτή που παρουσιάζεται εδώ σήμερα ενώπιον μας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ιδίως στην Ανατολική Αττική με τις τόσες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, είτε φυσικές, είτε πολιτιστικές, ως Περιφέρεια, θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ευόδωση κάθε τέτοιας προσπάθειας».
To καταλογογραφημένο αρχείο:
Έχουν καταγραφεί και ταξινομηθεί 1.193 κατάστιχα και ποικίλα εταιρικά βιβλία.
Το τμήμα του αρχειακού υλικού που έχει καταλογογραφηθεί αποτελεί το 50% του διασωθέντος χαρτώου υλικού.
Είναι ταξινομημένο σε 852 νέα κιβώτια και 4.460 φακέλους και περιλαμβάνει περισσότερες από
770.000 σελίδες τεκμηρίων.
Η γλώσσα του περισσότερου υλικού είναι η γαλλική, ακολουθούμενη από πολλά αρχειακά έγγραφα και βιβλία στα ελληνικά, ενώ άλλες γλώσσες, όπως η αγγλική, η ιταλική και η γερμανική, συνδέονται με πολύ μικρότερο αριθμό τεκμηρίων.