• Τακτοποιούνται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί της Αττικής

  Τακτοποιούνται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί της Αττικής

  Παρασκευή, 25 Ιούλιος 2014 10:50
 • Στις 30 Ιουλίου θα επανατοποθετηθεί η ηλεκτροκίνητη ράμπα στην παραλία Ν. Μάκρης

  Στις 30 Ιουλίου θα επανατοποθετηθεί η ηλεκτροκίνητη ράμπα στην παραλία Ν. Μάκρης

  Παρασκευή, 25 Ιούλιος 2014 10:48
 • Εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στον οδοφωτισμό της Αττικής

  Εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στον οδοφωτισμό της Αττικής

  Παρασκευή, 25 Ιούλιος 2014 10:41
 • Εγινε ο διαγωνισμός για το Αλιευτικό Καταφύγιο Παλαιάς Φώκαιας

  Εγινε ο διαγωνισμός για το Αλιευτικό Καταφύγιο Παλαιάς Φώκαιας

  Παρασκευή, 25 Ιούλιος 2014 10:39
 • Σε ποδηλατόδρομο θα μετατραπεί η σιδηροδρομική γραμμή Αγ. Ανάργυροι – Λαύριο

  Σε ποδηλατόδρομο θα μετατραπεί η σιδηροδρομική γραμμή Αγ. Ανάργυροι – Λαύριο

  Παρασκευή, 25 Ιούλιος 2014 10:37


  

Στον ΧΥΤΑ Φυλής τα σκουπίδια Τρίπολης και Ερμιονίδας

Υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, και διαρκείς περιβαλλοντικούς ελέγχους από κλιμάκια της ΕΥΠΕ θα γίνονται αποδεκτά τα απορρίμματα των δύο δήμων της Πελοποννήσου στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπως αποφάσισε την Τρίτη η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή συζήτησε διεξοδικά για την έγκριση σκοπιμότητας περί αποδοχής ή μη των απορριμμάτων των δύο δήμων της Πελοποννήσου μετά την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, με την οποία έφεραν προ τετελεσμένων τη διοίκηση του Συνδέσμου. Σύμφωνα με αυτήν ο ΕΔΣΝΑ υποχρεούται να δέχεται 90 τόνους απορριμμάτων ημερησίως από τους δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων και των ΠΕΣΔΑ.

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

- Κάλεσε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Αττικής να πάρει άμεσα θέση.

- Τόνισε ότι στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας, ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των δύο δήμων της Πελοποννήσου.

- Επεσήμανε ότι θα πρέπει να μην υπάρξει καμία απολύτως απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών που έχει τεθεί και των ποσοτήτων που θα δέχεται ο ΧΥΤΑ, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΔΣΝΑ το κύτταρο απόθεσης των απορριμμάτων έχει διάρκεια ζωής λιγότερο από δύο χρόνια.

- Ζήτησε να υπάρχουν διαρκείς έλεγχοι από κλιμάκια της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ, ώστε να διασφαλίζεται το είδος των εισερχόμενων απορριμμάτων (οικιακά απορρίμματα).

- Ζήτησε εκ νέου παρέμβαση από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρέη του ΕΔΣΝΑ ύψους 76,2 εκ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να προκαταβάλλονται τα οφειλόμενα από τους δήμους της Πελοποννήσου, για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή τους. 

- Μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Συνδέσμου θα υπογραφούν συμβάσεις ανάμεσα στα δύο μέρη με γνώμονα τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των όρων λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και για την ορθή τήρηση των όρων της Υπουργικής Απόφασης. Οι ειδικοί όροι των Συμβάσεων θα εγκριθούν σε προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

"Δεν κρίνουμε τις διαχρονικές παραλείψεις και την έλλειψη προνοητικότητας που οδήγησαν στην μεγιστοποίηση του προβλήματος στη γειτονική μας Πελοπόννησο.

Αναλογιζόμαστε όμως ότι εάν εμείς είχαμε μείνει αδρανείς, σήμερα η Περιφέρεια Αττικής των 5.000.000 κατοίκων θα βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση (βλ. πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ).

Ο ΕΔΣΝΑ, που πιστεύει με ειλικρίνεια στην διαπεριφερειακή συνεργασία, είναι έτοιμος να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των δήμων της Τρίπολης και της Ερμιονίδος.

Από την πλευρά μας καθίσταται σαφές ότι δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά, καθώς στην Υπουργική Απόφαση καταλογίζονται ποινικές, αστικές ή διοικητικές ευθύνες σε περίπτωση μη εφαρμογής της, τις οποίες δεν είμαστε διατεθειμένοι να επωμιστούμε, όπως δεν μπορούμε να επωμιστούμε την ευθύνη οι συμπολίτες μας της Πελοποννήσου να συνεχίσουν να ζουν υπό το καθεστώς της ομηρείας των σκουπιδιών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τρίπολη, να γίνει Νάπολι. Αυτό που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι αναγκαίες υποδομές στην Πελοπόννησο, ώστε να δοθεί μια και καλή λύση, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς εδώ στην Αττική".

 

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους κατοίκους της Αττικής σε κινητοποιήσεις

Ο εργολάβος, που θα λειτουργεί και θα εκμεταλλεύεται τα μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων της Φυλής και θα αμείβεται με τον τόνο, θα είναι ο μοναδικός κερδισμένος από τη μεταφορά των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Φυλής, δηλώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και χαρακτηρίζει "νέο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της δυτικής Αττικής" τη μεταφορά των απορριμμάτων των δήμων Τρίπολης και Ερμιονίδας στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους κατοίκους τής Αττικής, τις δημοτικές αρχές και τις συλλογικότητες, που έχουν στόχο την προάσπιση του περιβάλλοντος, να κινητοποιηθούν άμεσα.

Παράλληλα, αμφισβητεί τη νομιμότητα της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε έχει ως εξής:

“Η μνημονιακή συγκυβέρνηση προχώρησε σε νέο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Αττικής. Με την υπ' αριθμ. (προσωρινά στοιχεία) ΥΠΑΝ-1374 κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αποφάσισε και διέταξε ότι θα μεταφέρονται στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής τα απορρίμματα των δήμων Τρίπολης (65 τόνοι την ημέρα) και Ερμιονίδας (25 τόνοι την ημέρα) της Πελοποννήσου.

Μετά τα αδιέξοδα (οι νομοί Αρκαδίας και Αργολίδας έχουν μεγαλύτερη έκταση και υποπολλαπλάσιο πληθυσμό από την Αττική) που διαχρονικά οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες με την πολιτική τους δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο, βρήκαν και ετοιμάζονται να επιβάλουν την ‘εύκολη λύση’. Στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και τα απορρίμματα της Πελοποννήσου. Κατ' αρχήν, όπως λένε, για έξι μήνες και μετά ‘βλέπουμε’. Και γράφουμε ‘Πελοποννήσου’ γιατί γνωρίζουμε ότι αντίστοιχη απόφαση έλαβε πριν λίγες μέρες και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου και έπεται συνέχεια.

Η απόφαση αυτή, προφανώς παράλογη και ουσιαστικά παράνομη (αλήθεια επιτρέπει τη διάθεση αυτών των αποβλήτων η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής;), καθώς παραβιάζει θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές της διαχείρισης των αποβλήτων και τα εγκεκριμένα  Περιφερειακά Σχέδια, θα οδηγήσει γρηγορότερα σε ασφυξία το ΧΥΤΑ Φυλής ο οποίος ήδη μετρά λίγους μήνες (κατά σχετικά πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ) μέχρι την υπερπλήρωσή του. Και αυτό με τη σειρά του (καθώς οι φωστήρες της κυβερνητικής τρόικας και η επίσης μνημονιακή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ δεν έχουν κάνει ως τώρα το παραμικρό για να εξασφαλίσουν εναλλακτικά σχέδια μείωσης και διάθεσης των αποβλήτων της Αττικής) θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον της Αττικής και πρωτίστως για τους κατοίκους της υποβαθμισμένης Δυτικής Αττικής.

Με τον τρόπο αυτό βεβαίως έρχονται να περιβάλουν με σαθρό μανδύα κάποιας ‘νομιμότητας’ μια παράνομη πρακτική που η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει επανειλημμένα και εγγράφως καταγγείλει. Η παράνομη μεταφορά των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Φυλής είναι ‘κοινό μυστικό’ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μόνο οι Διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ και οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να ‘ανακαλύψουν’ τα φορτία με τις ψευδεπίγραφες ‘Εντολές Μεταφοράς’ που και η σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ αρνείται να καταργήσει παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας.

Η απόφαση αυτή, αν οι κάτοικοι της Αττικής επιτρέψουν την εφαρμογή της, θα οδηγήσει σε ολέθρια περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Θα καταλήξουμε, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, γιατί συνήθως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, να καταλήγουν σε ένα μόνο σημείο της Δυτικής Αττικής τα σκουπίδια Αττικής και Πελοποννήσου!!! Ο ΧΥΤΑ για το αρκετά μεγάλο διάστημα κατασκευής των εργοστασίων επεξεργασίας θα υπερπληρωθεί τάχιστα και τα σκουπίδια θα "θάβονται" κατά παράβαση κάθε νομιμότητας (άδεια λειτουργίας ΧΥΤΑ Φυλής για παράδειγμα), καταστρέφοντας ταυτόχρονα περεταίρω τη γύρω περιοχή Ασπροπύργου, Φυλής, Άνω Λιοσίων και ευρύτερα τη Δυτική Αττική. Ο λαλίστατος κ. Γιάννης Σγουρός μέχρι σήμερα δεν βρήκε τίποτε να πει για το περιβαλλοντικό έγκλημα που και με την βούλα της συγκυβέρνησης συντελείτε σε βάρος του λεκανοπεδίου της Αττικής, των κατοίκων της, αλλά και του φορέα που διοικεί.

Θα συναινέσει στην παρανομία ή το έχει κάνει ήδη με την σιωπή του; Δεν ρωτήθηκε και δεν γνώριζε ο κ. Γιάννης Σγουρός για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ;

Τέλος, ο κ. Γιάννης Σγουρός πρέπει να απαντήσει στην κοινωνία της Αττικής όταν κορεστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής στον οποίο ο ίδιος δίνει χρόνο ζωής δύο ετών με την υπογραφή των ΣΔΙΤ και μόνο θα έχει λύσει το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων. Στην πενταετία που θα χρειασθεί για να κατασκευαστούν τα εργοστάσια που θα πάνε τα σκουπίδια της Αττικής, όταν σήμερα δέχεται και της Πελοποννήσου;

Ποιος θα ωφεληθεί; Μόνο ένας. Ο εργολάβος που θα λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τα μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων της Φυλής.  Πράγματι, αμειβόμενος με τον τόνο, θα εξασφαλίσει την αμοιβή του καθότι τα σκουπίδια λόγω της οικονομικής κρίσης μειώνονται και θα χρειαστεί εισαγωγές από άλλες περιοχές όπως η Πελοπόννησος.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους πολίτες της Αττικής, τις Δημοτικές Αρχές, τις συλλογικότητες που έχουν στόχο την προάσπιση του περιβάλλοντος, να κινητοποιηθούν άμεσα.

Δεν πρέπει να περάσει η νέα κυβερνητική πρόκληση σε βάρος της ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος της Αττικής.”

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

 
 
 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ

TELEROM